Ukrajna felháborodott az egyik osztrák párt választási plakátja miatt

Ukrajna felháborodott az egyik osztrák párt választási plakátja miatt

Ukrajna bécsi nagykövetsége tiltakozott az osztrák külügyminisztériumnál az ellenzéki jobboldali Ausztria Szabad Pártja (FPÖ) – az osztrák szabadságpárt – által a közelgő EP-választások kampányában használt plakát ellen. 

A nagykövetség diplomáciai jegyzékében azt írta, hogy a plakát alapot teremt az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök igazolására.

Más, kisebb betűkkel nyomtatott jelszavakkal az FPÖ a „menekültügyi válságot”, a „háborúskodást”, az „ökokommunizmust” és a „koronavírusos káoszt” bírálja. Mindezt egy tank, egy migránshajó és egy szélturbina képei kísérik.

Az ukrán nagykövetség szerint a plakát olyan stratégiát testesít meg, amely „manipulatív és torzító módon” magyarázza az ukrajnai háborút. Emellett

Hírdetés

sérti és nevetségessé teszi” az ukrán népet. Ez a „megtévesztés és hazugság politikája teljesen manipulatív és undorító”

– közölte a nagykövetség a Kronen Zeitung szerint.

A plakátot a múlt hónapban mutatta be az FPÖ az EP-listájának vezetője, Harald Vilimsky, aki 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek.

Az FPÖ a felmérések szerint egyértelmű favoritja az ausztriai EP-választásoknak. A szavazatok 30 százalékára számíthat, míg Karl Nehammer kancellár Néppártja (ÖVP) és az ellenzéki Szociáldemokraták (SPÖ) 20-20 százalékot szerezhet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »