„Turistából zarándok” – Új weboldal a 2025-ös jubileumi évre való felkészüléshez

„Turistából zarándok” – Új weboldal a 2025-ös jubileumi évre való felkészüléshez

A négy pápai bazilika és a Kommunikáció Dikasztériuma a jubileumi évre való felkészülésként egy új „minioldalt” indított Turistából zarándok névvel. Az oldal mind lelkiségi, mind művészi útmutatást nyújt a bazilikákhoz, és hozzásegíti a látogatókat, hogy ne csak turisták, hanem zarándokok is legyenek – tudósított a Vatican News február 22-én.

Ahogy az Egyház az imádság éve alatt felkészül a 2025-ös jubileumi évre, a Kommunikáció Dikasztériuma egy új „minioldalt” indított angol, német, francia, olasz, spanyol és portugál nyelven, amelyet a négy pápai bazilikának szentelt. A Turistából zarándok oldal arra törekszik, hogy a Szent Péter-bazilikát, a lateráni Szent János-bazilikát, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikát és a Santa Maria Maggiore-bazilikát fiatalabb közönséggel megismertesse, az ő ízlésükhöz igazodó tartalmakon keresztül.

A csütörtökön kiadott sajtóközlemény szerint a weboldal nagymértékben a „hangra” támaszkodik, hogy közvetítse e szent helyek szépségét és történelmét, valamint az azokban található művészi remekműveket. Kiállítások kurátorai, ásatási és restaurálási projektekkel foglalkozó szakemberek, valamint a zarándokokat minden nap fogadó szerzetesek és szerzetesnők mesélik el saját szavaikkal a pápai bazilikák történetét. A közlemény szerint „hangjuk melegségén és lelkesedésén keresztül »tanúként« osszák meg szeretetüket mindaz iránt, amit a négy pápai bazilika képvisel”.

A minioldal az asztal szimbólumára támaszkodik, amelyet azok a szentek és művészek népesítenek be, akiknek élete és művészete formálta a bazilikákat. „Az asztal helyet kínál, ahol nemcsak ételt, hanem történeteket, tapasztalatokat is megosztanak, és ezáltal arra ösztönzi a látogatót, hogy megálljon egy pillanatra, és egy kis időt szenteljen a reflexiónak” – olvasható a közleményben.

Hírdetés

A Turistából zarándok kezdeményezés podcast formájában is megjelenik, amely végigkíséri a zarándokokat a bazilikák történetén, és különleges betekintést nyújt azok legjelentősebb aspektusaiba. A podcastsorozat február 27-én indul, és minden kedden új résszel jelentkezik. „Ami a turistának talán csak egy városi térnek látszik, a zarándok szemével nézve egy lépcsőfokká, egy utazássá, egy isteni szimbólummá változik. Ezek a rövid látogatások arra szolgálnak, hogy Róma rejtett szépségeit hangsúlyozzák és a zarándoklat lencséjén keresztül mutassák be.” – írja a közlemény.

A Turistából zarándok fiatal katolikus kommunikátorok képzésére irányuló – a Kommunikáció Dikasztériuma (anyaszervezetük) által szervezett – A hit közlése a digitális világban című projektből született. Tíz országból tizenhat fiatal szakmabeli látogatott el szakértőkkel együtt a négy pápai bazilikába, hogy segítsenek azoknak, akik az ide látogató zarándokokat fogadják, hogy úgy tekintsenek újra a bazilikákra, ahogyan a fiatalok látják azokat. A minioldal és az azt kísérő podcast ennek a látogatásnak a gyümölcsét mutatja be digitális formában.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Hollósi Judit/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »