Túl vagyunk az influenzajárvány csúcsán, de néhol még erősen terjed a vírus – térképek

Túl vagyunk az influenzajárvány csúcsán, de néhol még erősen terjed a vírus – térképek

55 100-an fordultak múlt héten orvoshoz influenzás tünetekkel. Negyvenkét ember került az intenzívre. Továbbra is alacsony szinten jelen van a koronavírus.

A 8. héten – február 19. és 25. között – az influenzás betegek 40,3 százaléka volt gyerek, 29,1 százaléka a 15-34 évesek, 22,5 százaléka a 35-59 évesek és 8,1 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az adatok szerint múlt héten az országban hét közigazgatási területen nőtt, tizenkét területen csökkent, és egy területen – Budapesten – nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A vizsgált légúti mintákban az influenza pozitivitási arány 41,1 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 2,5 százalék volt.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma

  • Győr-Moson-Sopron (1087),
  • Somogy (1003) és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (813) vármegyében volt a legmagasabb,
  • Heves (239), Békés (356) és Vas (370) vármegyében pedig a legalacsonyabb.

    Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Jász-Nagykun–Szolnok vármegye kivételével az ország valamennyi területén diagnosztizáltak.

    Hírdetés

    A 8. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról hét jelentés érkezett hét területről, ezek Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye. A megbetegedések három óvodát, egy általános iskolát és három szociális intézményt érintettek.

    A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a nyolcadik héten 357 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 42 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

    A kórházi ápolást igénylő 357 SARI beteg 43,1 százaléka (154 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 28,6 százaléka (102 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

    A kórházi ápolást igénylő betegek közül

  • 100 főnél RSV,
  • 82 főnél influenza A,
  • 27 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében.
  • Az RSV-pozitív betegek 86,0 százaléka (86 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 74,1 százaléka (20 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta SARI megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak.

    A szennyvízvizsgálatok szerint is csökkent influenza jelenléte, a vírus örökítőanyagának koncentrációja 12 vizsgált mintában haladta meg a kimutatási határt.

    Jelen van még a koronavírus is

    A 7. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve további csökkenést mutat. A vizsgált városok közül csökkenés mérhető Budapest mindhárom szennyvíztisztítója esetében, valamint Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Tatabánya esetében.

    Emelkedést Eger és Kaposvár esetén detektáltak,

    míg a további 10 vizsgált településen stagnálás mérhető.

    Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

    Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
    A szennyvízmintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvízminták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »