Trump szerint a 25. kiegészítés nem fenyegeti, sőt Bident fogja kísérteni

Trump szerint a 25. kiegészítés nem fenyegeti, sőt Bident fogja kísérteni

A Capitolium január 6-i ostromát követően először jelent meg nyilvános eseményen Donald Trump, aki a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszát látogatta meg.

A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát. Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal

– hangsúlyozta a politikus a politikai jelképévé vált falszakasz előtt, majd hozzátette, hogy az impeachment-hoax csak a folytatása az ország legnagyobb és leggonoszabb boszorkányüldözésének, aminek eredménye rengeteg harag, széthúzás és fájdalom, sokkal több, mint amennyit sokan felfognak. Szerinte ez nagyon veszélyes az Egyesült Államok számára.

Bár Trump állítja, nincs bajban, ez számára már a végjáték

A hamarosan leköszönő elnök hiába próbálja úgy beállítani az elmúlt hetek eseményeit, mintha azok nem lennének hatással rá, a látogatását követően kedd este az amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján. A demokrata többségű képviselőházban ezt 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében. Pence ugyanakkor minderre nem hajlandó és Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

Trump még korántsem nyugodhat meg, ugyanis Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. A képviselőház ennek megindításáról szerdán szavazhat majd, melyben a demokraták Trumpot az amerikai kormány elleni lázadás szításával vádolják.

Erőszakos zavargások miatt szükségállapotot hirdettek Washingtonban

Tegnap a Fehér Ház közölte, hogy Trump január 24-ig szükségállapotot rendelt el Washingtonban, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre figyelmeztettek Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán. Ez azt is jelenti, hogy a nemzeti gárda mintegy 15 ezer katonáját vezényelték át a fővárosba.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint eddig 160 esetben indítottak vizsgálatot a Capitoliumnál múlt szerdán történtek kapcsán. Michael Sherwin, Washington D. C. szövetségi főügyésze azt mondta, eddig 70 vádemelés történt, de hozzátette: arra számít, hogy ez a szám több százra fog emelkedni – írja az euronews.com.

Hírdetés

Sherwin kiemelte, hogy csapatot szervezett, akiknek jelenleg az egyetlen feladata, hogy készítsenek lázadásról és összeesküvésről szóló vádiratokat a Capitoliumnál történt szörnyű események kapcsán. Azt is hangsúlyozta, hogy ezek olyan súlyos vádak, amiért akár 20 év börtön is járhat.

Friss információk szerint a 38 éves Klete Keller kétszeres olimpiai bajnok úszó is részt vett a capitoliumi zavargásokban, akiről a közösségi felületeken több videó is megjelent, amin az Egyesült Államok olimpiai csapatának dzsekijét viseli. A SwimSwam szakportál úgy tudja, hogy az egykori úszó az elmúlt időszakban nyíltan támogatta Trumpot, időközben pedig törölte az összes közösségi oldalát.

Katonai vezetők nyilatkozatban ítélték el a Capitolium elleni támadást

Kedden magas rangú amerikai katonai vezetők közös nyilatkozatban ítélték el a Trump hívei által a washingtoni kongresszus épületében múlthéten elkövetett zavargásokat.

Olyan cselekmények tanúi lehettünk a Capitolium épületében, amelyek összeegyeztethetetlenek a jogállamisággal. A szólás- és gyülekezési szabadság nem ad jogot bárkinek az erőszakra, uszításra és lázadásra

– idéz az Euronews az amerikai vezérkari főnököknek a hadsereg állományához intézett körüzenetéből. Emellett a nyilatkozat megerősíti  Joe Biden megválasztott elnök győzelmét, sőt kiemeli, hogy a hadsereg elkötelezett „a polgári vezetés törvényes utasításai” teljesítése mellett. Érdekes, hogy a dokumentum azonban Donald Trumpról egy szót sem ejt.

Január 6-án ostromolták meg Trump hívei a washingtoni Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Ostrom után Amerika – Már most elmozdítanák Trumpot

Megostromolták Trump hívei a washingtoni Capitoliumot, miután megpróbáltak benyomulni az épületbe. A szenátus eközben éppen ülést tartott, hogy megválasszák Joe Bident. A támadás miatt felfüggesztették az ülést, a képviselőket pedig azonnal kimenekítették az épületből. A támadás miatt egy nő az életét vesztette, a CNN értesülései szerint pedig két robbanószerkezetet is hatástalanítottak az épület közelében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »