Transindex-kerekasztal: nyelvtudásunk és a román nyelvvel szembeni attitûdjeink

Transindex-kerekasztal: nyelvtudásunk és a román nyelvvel szembeni attitûdjeink

A román nyelv sokak számára szorongást okoz, az erdélyi magyarok egy negyede érzi kényelmetlenül magát, ha románul kell beszélnie, mert nem tudja pontosan kifejezni gondolatait, eltéveszti a nyelvtant, vagy simán csak azért, mert az akcentusáról mindenki fölismeri.

Toró Tibor politológus és Kiss Tamás szociológus szerint az erdélyi magyarok legnagyobb része szeretne jól tudni románul, nem igaz, hogy nem akarnak megtanulni a fiatalok.

Hogy miért nem sikerül? Hol rontjuk el, összerdélyi társadalmi szinten?

Erre is volna egy két tippjük, hiszen az általuk végzett kutatások sokféle aspektusra kitértek, és szerintük az egyik legfontosabb kérdés a nyelvi attitűdjeinkre vonatkozik: hogyan viszonyulunk a román nyelvhez, román kultúrához, milyen családi mintát hozunk magunkkal, idősebb családtagjaink, nagyszüleink, szüleink milyen magatartást adtak tovább – úgy tűnik, hogy a pszicholingvisztikai szempontok egyáltalán nem elhanyagolandók ebben a kérdésben.

A kutatók legújabb munkájuk során hét állam (Észtország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Románia, Szerbia és Szlovákia) kisebbségi oktatási rendszerét hasonlítják össze abból a szempontból, hogy milyen kisebbségvédelmi rendszerbe illeszkednek. Külön vizsgálják az oktatás nyelvének típusait, a többségi nyelv oktatásának módozatait, az intézményrendszert, valamint az oktatás tartalmát. Ennek kapcsán azt is elmondják, hogy más államok hogyan képzelik el a többségi nyelv oktatását, ott milyen nyelvi attitűdök valósulnak meg.

A élő kerekasztal-beszélgetésre pénteken, február 26-án este 19 órától kerül sor a Transindex Facebook-oldalán. A házigazda Vig Emese lesz. Az eseményhez itt lehet csatlakozni.

Hírdetés

ROMÁN NYELV OKTATÁSA

» Új tanterv? Van. Új tankönyvek? Vannak. Mi kellene még az eredményes román tanuláshoz? Megkérdeztük.

» Köllő Zsófia: A magyar diákoknak csak akkor lehet tankönyve, ha a románok már lerendezték a teljes licitet

» Tódor Erika: ne problémaként kezeljük a román nyelvtanulást, hanem erőforrásként

» Hogyan tanulhatna meg jól románul a gyermekem? Transindex-kerekasztal kreatív pedagógusokkal

» Nem menő románul tanulni, és alig mernek a gyerekek megszólalni. De mit lehetne mégis tenni?

» Mennyivel keres kevesebbet, aki nem tud románul? Csata Zsombor előadása

további közviták »


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »