John Swinney-t választották Skócia miniszterelnökévé

John Swinney-t választották Skócia miniszterelnökévé

John Swinney-t választották Skócia miniszterelnökévé Mészáros Richárd2024. 05. 07., k – 20:32

Skócia új miniszterelnökévé választotta John Swinney-t kedden az edinburghi parlament, miután előző nap ő vette át a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetői tisztségét.

Swinney elődje, Humza Yousaf a múlt héten jelentette be, hogy távozik az SNP és a skót kormány éléről.

Döntésének előzményeként Yousaf felmondta az SNP és a Zöldek 2021-ben megkötött kormányzati együttműködési megállapodását, mire a zöldpárti miniszterek kiléptek a kormányból.

Távozását indokolva Yousaf elismerte, hogy alábecsülte azokat az indulatokat, amelyeket a Zöldekkel folytatott kormányzati együttműködés felmondásáról – és ennek előzményeként a hosszú távú környezetvédelmi célok visszavonásáról – hozott döntése szított az SNP eddigi zöldpárti szövetségesei körében.

A 60 éves John Swinney ellenjelölt nélkül lett a Skót Nemzeti Párt új vezetője, és kedden a 129 tagú edinburghi parlament 64 képviselő szavazatával Skócia miniszterelnökévé választotta.

Hírdetés

Váratóan szerdán iktatják be formálisan is hivatalába, miután III. Károly király megkapja és jóváhagyja az új kormányfő megválasztásáról szóló átiratot a skót parlament elnökétől.

Swinney 2000 és 2004 között is az SNP vezetője volt, de akkor belső viták miatt távozott.

Humza Yousaf elődjének, Nicola Sturgeonnek a kormányában John Swinney kilenc évig miniszterelnök-helyettes, közben nem egészen egy évig megbízott pénzügyminiszter is volt.

A mérsékelt balközép politikai hozzáállásáról ismert Swinney kisebbségi kormányt vesz át Yousaftól, az SNP-nek ugyanis jelenleg 63 képviselője van a 129 tagú skót parlamentben, de a héttagú zöld frakció a hivatalos együttműködési megállapodás felmondása ellenére várhatóan továbbra is támogatja majd az SNP-kormányt.

John Swinney a hetedik skót miniszterelnök azóta, hogy 25 éve a Tony Blair vezette akkori munkáspárti brit kormány nagyívű belpolitikai decentralizációs programja életre hívta jelenlegi formájában a széles döntési jogkörökkel felruházott skót parlamentet.

A 17 éve kormányzó SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek a szavazatok 55 százalékával.

Az SNP azonban újabb függetlenségi népszavazást követel, azzal az érvvel, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban megtartott népszavazáson országos átlagban a kilépésre voksolók kerültek igen szűk, 50 százalékot alig meghaladó többségbe, Skóciában viszont a választók csaknem kétharmada a bennmaradásra voksolt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »