Toxikus környezetben dolgoztak: több száz volt szászrégeni munkás nyert pert egy cipõgyár ellen

Több mint négyszáz volt dolgozó perelt be egy szászrégeni cipőgyárat, amiért toxikus körülmények között kellett dolgozniuk.

Hírdetés

A pert egy volt alkalmazott, Viorica Gama indította, aki egy egyesületet hozott létre azt követően, miután a Clujana kolozsvári gyár volt dolgozói ugyanilyen okokból pert nyertek.

Grama azt mondja, a gyár nem engedte meg a vizsgálóbizottságnak, hogy bemenjenek a gyárba. A per öt éven át tartott, végül a bíróság jogerősen elismerte, hogy annak ellenére toxikus környezetben dolgoztak a munkások, hogy nem a nehéziparban dolgoztak. A munkások győzelme azt jelenti, hogy a felperesek nyugdíjemelésben részesülnek, ki-ki az ellene elkövetett kár szerint 50-től 380 lejig terjedő összeggel fog többet kapni. ugyanakkor további 200 volt munkásnak a vállalattal szemben indított eljárása van előrehaladott fázisban, és még négyszázan indíthatják meg.

A munkások arra panaszkodnak, hogy bár sokan nem dohányoztak, asztmás betegség alakult ki nálunk. Sikerült elérniük, hogy ugyanabba a kategóriába kerüljenek, mint a nehézipari dolgozók, ezzel pedig a juttatásaik is javulni fognak. (via Ziare.com)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »