Tömegével hagyják el Oroszországot az értelmiségiek

Tömegével hagyják el Oroszországot az értelmiségiek

Több százezer szakember távozott Oroszországból az Ukrajna ellen indított háború kitörése óta. A marketwatch.com cikkére hivatkozva a Világgazdaság azt írja: IT-szakemberek, kutatók, bankárok, orvosok, gazdasági szakértők és egyéb értelmiségiek fordítottak hátat hazájuknak és tömegével távoztak Georgiába, Örményországba és Törökországba.  A lap szerint várhatóan még többen követik majd őket a közeljövőben.

Egy március közepi felmérés szerint – amelyet egy olyan szervezet készített, amely segít az oroszoknak külföldre utazni – 300 ezer szakember távozott a háború kitörése óta. Leginkább felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok azok, akik otthagyták hazájukat, így az orosz munkaerő egyik fő gerincét adó generáció teljesen eltűnt az orosz gazdaságból.

Hírdetés

Az okokról sokan sokfélét mondanak, de a nyugati szankciók biztosan a kivándorlás felé terelik a fiatalokat, akik az elmúlt években megszokták a külföldi kényelmi termékeket és nem akarnak róluk lemondani. A kivándorlásnak beláthatatlan következményei lehetnek az egyébként sem túl fényesen teljesítő orosz gazdaságra, kulcsfontosságú területeken nézhetnek szembe óriási munkaerőhiánnyal hamarosan az oroszok – írja a Világgazdaság.

vg.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »