Több száz tanár azonnal beszünteti a munkát újabb retorzió esetén

Több száz tanár azonnal beszünteti a munkát újabb retorzió esetén

A Tanárok a Tanárokért Csoport erről szóló szolidaritási nyilatkozatát folyamatosan írják alá a pedagógusok.

A Tanárok a Tanárokért Csoport közleményében azt írja, a kezdeményezésükhöz folyamatosan csatlakozó tanárok szolidárisak a megfenyegetett és elbocsátott kollégáikkal. A hvg.hu úgy tudja, szerda délelőttig már 300 tanár aláírta a csoport szolidaritási nyilatkozatát. Ők azt vállalják, hogy ha újabb retorzió ér tanártársat vagy iskolát, készek azonnali munkabeszüntetésre.

A közleményben felidézik: „A pedagógusok sztrájkjogának kiüresítése miatt több száz tanár úgy döntött, hogy polgári engedetlenséggel gyakorolja véleménynyilvánítási jogát. Ezeket a kollégáinkat a tankerületi vezetők elbocsátással fenyegetik, a Kölcsey Gimnázium öt tanárának állását pedig azonnali hatállyal meg is szüntették.”

Az összes budapesti tankerület vezetőjének levelet írtak az ügyben:

„Sajnálattal tapasztaltuk, hogy Ön és tankerületi igazgató társai 2022. október folyamán beosz­tottaik figyelemfelhívó akcióit munkaügyi-fegyelmi kérdésként kezelték, számos esetben a rendkívüli felmentés lehetőségével fenyegették meg, öt esetben pedig elbocsátották az Önök által foglalkoztatott tanárokat.

A joggal való visszaélés tilalma a polgári jog egyik alapelve. Magyarországon a véleménynyil­vánítás és a munkavállalói érdekek védelmében való együttes fellépés, ezen belül a munka­beszüntetés mindenkit megillető alkotmányos alapjog, melyet a 2022. évi V. törvény – sokak megítélése szerint – a pedagógusok kárára aránytalanul korlátoz.

A joggal való visszaélés hathatós jelzésére törvényes eszköz nem áll rendelkezésre, sztrájk is csak szociális és gazdasági érdekek védelmében kezdeményezhető.

A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak. Az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkez­dését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését.”

Majd ismertetik a föntebb taglalt szolidaritási nyilatkozat részleteit.

A levél zárásaként annak a reményüknek adnak hangot, hogy „az ágazat dolgozói és irányítói közötti párbeszéd mielőbb helyreáll, és sikerül mindenki számára elfogadható, jövőbe mutató megoldásokat találni”.

Hírdetés

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, a héten folytatódnak a tiltakozások:

A XV. kerület egyetlen óvodája sem fog kinyitni pénteken a dolgozók munkabeszüntetése miatt. Október 23-án vasárnap az Adom Diákmozgalom és a PDSZ szerveznek tüntetést a Kálvin térre. Október 27-ére pedig a PDSZ és a PSZ újabb országos sztrájkot hirdetett.

Nyitókép: Résztvevők a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű demonstrációján Budapesten, az Andrássy úton 2022. október 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »