Bronzkori sírt találtak a nyitrai „Prior” környékének felújításakor

Bronzkori sírt találtak a nyitrai „Prior” környékének felújításakor

Régészeti leleteket találtak a régi nyitrai Prior áruház környékének felújításakor. Valószínű, több mint 3600 éves sírokra bukkantak a szakemberek. A közel két hete tartó munkálatok során az derült ki, hogy valószínűleg a nyitrai várig húzódó, bronzkori temetkezési helyet fedeztek fel. Az újkorból is vannak leletek.

Április közepe óta tart a nyitrai Štefánik utcán a régi Prior áruház környezetének revitalizációja. A felújítási munkálatok során a Szlovák Tudományos Akadémia régészeti intézete is jelen van, a szakemberek komoly leletekre bukkantak. A régészek az ásatásokkal kiegészítették a középkor óta sűrűn lakott piaci udvar feltárása során szerzett ismereteiket is. A leletekről május 9-én tartottak sajtótájékoztatót.

A tárgyak többnyire az újkorból, azaz a 16. századtól a 20. századig terjedő időszakból származnak, beleértve a valamikori Prior áruház átépítése során lebontott házakat és pincéket is. A tárgyak között a kerámia dominál. Érdekesség, hogy a régészeti kutatásokat még nem végezték el ezelőtt, akkorsem, amikor a ezt az áruházat elkezdték átépíteni.

A legrégebbi lelet, amelyre rábukkantak, egy körülbelül 3600 éves bronzkori sírt. A régészek szerint valószínűleg egy nagy temetkezési hely része volt. A temetkezési hely egészen a várig terjedhetett.

Jelenléte arra utal számunkra, hogy valószínűleg egy nagy temetkezési hely volt, amely a zsinagóga és a vár felé is kiterjedt, mivel a mai sétálóutcában más régi bronzkori sírokat is találtak”

Hírdetés

– mondta Peter Bednár, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa.

A sír maradványai csak alsó végtagokból és egy szétszórt mellkasból állnak. A régész szerint ez arra utal, hogy a láda értéktárgyakat tartalmazott, amelyekért a sírt a korabeli emberek kifosztották, mintegy két évvel a temetés után. Az elhunyt lábánál egy korsót helyeztek el.

A sír mellett kora középkori – 9-12. századi tároló gödröket, valamint a 19. század végéről, 20. század elejéről származó pince alapfalait találták meg. A tárológödrök a területen lévő házak és kertek miatt lehettek ott.

A régészek előreláthatólag május 14-én fejezik be a munkát. Marek Hattas, Nyitra polgármestere elmondta, a revitalizáció első szakaszában vannak, mintegy 75 méteres területet készülnek új infrastruktúrával, járdákkal, parkosítással ellátni.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »