Veszélyes vérzéses láz fenyegeti Spanyolországot. A tudósok világjárványra figyelmeztetnek

Veszélyes vérzéses láz fenyegeti Spanyolországot. A tudósok világjárványra figyelmeztetnek

Múlt hét csütörtökön a spanyolországi Salamancában meghalt egy férfi az ún. krími-kongói vérzéses lázban. A helyi egészségügyi hatóságok egy olyan járvány miatt aggódnak, amely az egész világot érintheti.

Amint arról az El Comercio spanyol portál beszámolt, a betegséget kullancsok terjesztik, és már öt halálesetet regisztráltak különböző kontinenseken. Az Ibériai-félszigeten öt déli és keleti területen regisztrálták a vírust, amit az éghajlatváltozás és az állatok mozgása okozhatott.

A betegség tünetei

A tudósok szerint a vírus kullancscsípés után terjed, különösen a Hyalomma nemzetségnél. Egy személy azonban megfertőződhet a vírust terjesztő állatok elhullása után, vagy a fertőzött emberekkel vér útján történő érintkezés során.

Hírdetés

Az első tünetek általában a fertőzés után 3-13 nappal jelentkeznek. A fertőzött személynek a bőr kipirosodása mellett fejfájása, ízületi problémái, túlzott izzadása, légzési nehézségei vagy akár kötőhártya-gyulladása is előfordulhat. Mindezek máj-, vese- vagy tüdőelégtelenséghez vezethetnek, ami a fertőzöttek 3-40 százalékánál halált okoz. Az idős betegek különösen veszélyeztetettek.

Nincs védőoltás

A vírus ellen nincs védőoltás, ezért fontos elkerülni a fokozottan veszélyeztetett területeket. A hatóságok már nemcsak a helyieket, hanem a turistákat is figyelmeztetik.

„Ha e rovarok csípésének megelőzéséről van szó, fontos a megfelelő ruházat és lábbeli viselése a természetjárás során, az ösvényeken való séta során, emellett kiemelten fontos a szúnyog- és kullancsriasztók használta” – írja a The Mirror brit portál, megjegyezve, hogy minden kullancsot a lehető leghamarabb és megfelelő módon el kell távolítani, lehetőleg egészségügyi szakembernek.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »