Több száz spanyol nemzetiszocialista emlékezett meg a Kék Hadosztályról

Több száz spanyol nemzetiszocialista emlékezett meg a Kék Hadosztályról

A Juventud Patriota nevű szervezet felhívására több falangista szervezet is lerótta tiszteletét a második világháború idején Hitler mellett harcoló Kék Hadosztály előtt. 

A „Hazafias ifjúság” nevű nemzetiszocialista szervezet felhívására spanyol lapinformáció szerint mintegy 300 ember vonult át Madridon az Almuneda temető felé, hogy megemlékezzenek a főként önkéntesekből álló Kék Hadosztályra (amelynek számos veteránja ott van eltemetve). A demonstrációt az olyan falangista csoportok támogatták, mint például a Spanyolország 2000 párt, vagy a La Falange, amelynek elnöke, Manuel Andrino is részt vett a felvonuláson.

A menet a hadosztály pajzsát viselő zászló mögött, a „Becsület és dicsőség az elesetteknek” felirattal haladt végig a városon. A résztvevők a temetőben ahhoz az emlékműhöz vonultak, amelyet a Kék Hadosztálynak állítottak, nemzetiszocialista karlendítéssel fejezték ki tiszteletüket a németek oldalán harcoló katonáknak, és falangista témájú dalokat énekeltek.

Az El Mundo spanyol lap videóján látható, hogy az egyik kék ingbe öltözött felszólaló, Isabel Peralta nemzetiszocialista aktivista azzal szólította meg hallgatóságát:

„Legfőbb kötelességünk Spanyolországért harcolni, Európáért harcolni, amelyet most az ellenség legyengített és felszámolt. Az ellenség mindig ugyanaz, bár mindg más álarcokban: a zsidó. […] A zsidó a tettes, és a Kék Hadosztály harcolt ellene.”

Az emlékműre horogkeresztes virágkoszorú került, majd a helyszínen istentiszteletet is tartottak. A pap a következőképpen szólt a jelenlévőkhöz:

Hírdetés

„A marxizmus, akárcsak a múltban, (…) továbbra is megpróbálja megzavarni társadalmunk békéjét, megzavarni a szellemek nyugalmát és mindenekelőtt eltávolítani a béke fejedelmét, a mi Urunk Jézus Krisztust.”

A másik felszólaló Ignacio Menéndez szélsőjobboldali ügyvéd volt, aki mikrofonnal a kezében arra kérte a megjelenteket, hogy ne tartsák be a vírus miatt hozott egészségügyi intézkedéseket:

„Meg kell szegned a kijárási tilalmat, találkoznod kell a családoddal és a barátaiddal (…) öleljétek meg egymást, énekeljetek, és éljetek örömmel. Mert a fasizmus öröm.”

Az spanyol nemzetiszocialista szervezetek minden évben megtartják ezt a megemlékezésüket, a Krasznij Bor-i ütközet évfordulóján. A hadosztály ugyanis a Wehrmacht kötelékében, de kék egyenruhában harcolt a keleti fronton, és döntő szerepe volt abban, hogy Krasznij Borban a németekkel együtt visszavertek egy szovjet offenzívát.

A spanyolországi zsidó hitközségek szövetsége a leghatározottabban felháborodott a megmozduláson:

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy stabil demokráciában, ahol jogállamiság van, mint Spanyolországban, ilyen botrányos kijelentések büntetlenül maradhatnak. Ezért követeljük, hogy a gyűlölet-cselekményekért felelős ügyészi hivatal vizsgálja ki az incidenst, járjon el, és emeljen vádat, ahol szükséges.”

 


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »