Több mint 152 ezer nyugdíjasnak emelték a nyugdíját

Több mint 152 ezer nyugdíjasnak emelték a nyugdíját

A Szociális Biztosító visszmenőleg 2022. január 1-jétől felemelte 152 ezer jogosult nyugdíját. Kikről van szó, és mennyivel kapnak többet?

A nyugdíjak emelése az úgynevezett dolgozó nyugdíjasokat érinti: „Az emelkedés a korengedményes nyugdíjkategóriában a dolgozó nyugdíjasokat érinti. Az emelés oka, hogy a dolgozó nyugdíjasok a keresetük után nyugdíjbiztosítási járulékot fizetnek. Erről a törvény rendelkezik.” – közölte Martin Kontúr, a biztosító szóvivője.

A nyuhdíjemelés egyénként változik, és attól függ, hogy milyen alap szerint történt a biztosítási járulék levonása. „Általában a nyugdíjakat a társadalombiztosítással kapcsolatos törvényben meghatározott képlet szerint emelik, a 2021-ben elért személyi bérpontok felének és a jelenlegi 15 1300 eurós nyugdíjértéknek a szorzatával” – magyarázta Kontúr. A legmagasabb növekedés meghaladta a 100 eurót.

Hírdetés

Nézzük, hogy átlagosan mennyivel emelkedhet a jogosultak nyugdíja! Válasz a galériában!

A biztosító hozzátette, hogy az emelt összeg automatikusan megérkezik, és a nyugdíjasoknak nem kell kérvényezniük. A január-március időszakra „pótdíj”-ként szerepel.

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »