Faiparos hallgatók síremlékeket gondoztak Selmecbányán

Faiparos hallgatók síremlékeket gondoztak Selmecbányán

A Korlátlan Faiparos Társaság 2022 tavaszán a selmeci-soproni diákhagyományok ápolásának céljával, közösségi programok szervezése érdekében jött létre.

A közösség a selmecbányai sírok állapota láttán döntött úgy, hogy kezébe szeretné venni a nyughelyek egy részének renoválását és tisztítását.

Június elején Selmecbányára utaztak,  hogy 11 fővel lássanak neki a munkálatoknak a település három temetőjében.

A renoválások a gyomlálást, magasnyomású vízmosóval moha és alga eltávolítást, valamint általános sírrendezést foglaltak magukban, melynek során a hallgatók közel 20 sírt tisztítottak meg.

Az elhanyagolt a sírok utoljára majdnem húsz éve estek át komolyabb tisztításon, így sok nyughely feledésbe is merült. A közösségi aktivitáson részt vevő hallgatók értékes munkát végeztek, mely az általuk készített képeken is szembetűnő.

Hírdetés

„Szeretném, hogy a jövő baleksága Selmecbányára való látogatása során láthassa, hogy az elhunyt professzorok és hallgatók tiszteletben élnek tovább hagyományainkban. Örömmel tölt el a hallgatóknál tapasztalható összefogási készség és a tenni vágyás. Csak buzdítani tudom hallgatótársaimat a hasonló felmerülő lehetőségek megvalósítására” – jegyezte meg Fónagy Gábor, a Korlátlan Faiparos Társaság elnöke.

A Korlátlan Faiparos Társaság ezúton is köszönetét fejezi ki számos támogatójának, akik lehetőséget és értéket láttak ötletük megvalósításában. Segítségükkel remélik, hogy elindíthatnak egy olyan folyamatot, amellyel az akadémia síremlékei a jövőben megfelelő tisztelettel lesznek gondozva.

Támogatóink: Balázs Péter; Vadkerti Tóth Balázs; Áll Gábor; prof. dr. Bejó László; Lafi Márk; Bencze Zsóka; Erős Attila; Káldi Melhior; Pulai Arnold; Czinge Szilvia Virág; Vályi-Nagy Péter; Kizmus Szabolcs; Nagy Sándor; Sári Zsolt; Kanizsai Botond András; Boleradszki Márió; Blaschek Tamás.

A sírtakarításban részt vevő hallgatók: Soós Márton; Káldi Júlia Fanni; Pristyák László; Marton Emese; Régi Ákos; Plavecz Enikő; Radvánszki Bálint; Hanzséros Olivér; Nagy Ábel; Ágoston Álmos; Fónagy Gábor.

(uni-sopron.hu/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »