Több mint 120 ezren tartoznak egészségbiztosítójuknak, hamarosan eldőlhet, milyen ellátást kapnak az adósok

Az egészségügyi tárca nyitott az arról szóló egyeztetésekre, hogy milyen egészségügyi ellátást legyen kötelező biztosítani az egészségbiztosítóknak tartozó emberek számára. Az erről szóló törvénymódosításban az szerepel, hogy túl szigorú a jelenlegi korlátozás, és enyhíteni kellene.

A módosítás teljes egészségügyi ellátást javasol, az egészségbiztosítónak tartozó csak a halasztható orvosi kezelésekre nem lenne jogosult. A javaslat azokkal is foglalkozik, akik a múltban halmoztak fel adósságot, de most fizetik az egészségbiztosítási járulékot.

Természetesen érthető az egészségbiztosítók igyekezete, hogy minimalizálni akarják az adósaik számát. Keressük a megoldást. Azt azonban kijelenthetjük, hogy a hátralékkal rendelkezők helyzete most mindennek nevezhető, csak egészségesnek nem”

Hírdetés

– jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter.

Az adósok most csak a halaszthatatlan ellátásra jogosultak, minden másért fizetniük kell, beleértve a megelőző és szűrővizsgálatokat. „Az idei év első felére vonatkozó adatok szerint több mint 120 ezer embert érint ez a korlátozás” – tette hozzá Lengvarský

Megjegyezte, az eredeti elképzelés jó és megalapozott volt, a gyakorlatban azonban rosszul sült el. „Problémák adódtak, ugyanis az ilyen páciensek legtöbbször már csak akkor jutnak el a megelőző kivizsgálásokra, amikor a gyógyításuk már jóval többe kerül és jóval kisebb az esély a gyógyulásra. Ráadásul a korlátozás azokra is vonatkozik, akik jelenleg fizetik a járulékokat, vagy már nyugdíjasok, és az állam fizeti helyettük” – tette hozzá a tárca.

A minisztérium júliusban bocsátotta tárcaközi egyeztetésre a törvénymódosítást, életbe lépését 2023. január 1-től javasolja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »