Tisztifőorvos: Három magyar betegnél azonosították az angol vírustörzset

Tisztifőorvos: Három magyar betegnél azonosították az angol vírustörzset

Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy éljenek az oltás lehetőségével.

Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolt arról, hogy 1358 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 345 710-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 10 948-ra emelkedett.

 

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 215 453 fő, míg az aktív fertőzöttek száma 119 309-re csökkent. 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen – mondta.

 

Kedd estig 86 929-en részesültek védőoltásban, ezzel az orvosok felhasználták az összes rendelkezésre álló vakcinát –jelentette be az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta: kedden három beteg Covid-mintájában azonosították az NNK Nemzeti Vírusreferencia Laboratórium, a Pécsi Tudományegyetem, valamint az Állatorvostudományi Egyetem Bioinformatikai Központjának munkatársai az „angliai vírusként” ismert vírustörzset, amely december végén bukkant fel Dél-Angliában.

Elmondása szerint január 18-án elkezdődik az az időszak, amikor az első hullámban beoltottak megkapják a második adag vakcinájukat is.

Csütörtöktől kezdik oltani a nemrég hazánkba érkezett Moderna gyártmányú vakcinákat. A kedden Magyarországra érkezett vakcinák további 51 ezer ember beoltását teszik lehetővé.

Müller Cecília hangsúlyozta: a vakcinagyártók többsége állítja, hogy a forgalomban lévő vakcinák hatékonyak az új, mutáns vírusvariánssal szemben is.

Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: a magyar kormány minden olyan vakcinagyártóval tárgyal – a nyugati gyártókkal éppen úgy, mint a keletiekkel –, amely hatékony és biztonságos vakcinát állít elő.

Erre azért van szükség, mivel egyelőre az uniós kvóta okán kevés vakcina jut minden uniós országnak, így Magyarországnak is.

ORFK: senki „ne dőljön be” az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek

Senki „ne dőljön be” az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert azok biztosan hamisak – figyelmeztetett a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online tájékoztatóján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt főreferense.

Csákó Ibolya elmondta: bűnözők próbálnak hamis vakcinákat eladni, nemzetközi közösségi oldalak felületén már megjelentek olyan álprofilt létrehozó felhasználók, akik a gyanútlan vásárlóknak kínálnak eladásra hamis oltóanyagot, illetve annak szállítására és mélyhűtésére használt berendezéseket.

Hangsúlyozta: a vakcinák nem érhetők el kereskedelmi forgalomban, azokhoz kizárólag a kormány által kijelölt oltóközpontokban, ütemezetten és ingyenesen lehet hozzájutni. Védőoltásként hirdetett vakcinákat semmilyen körülmények között nem szabad megrendelni az internetről, ahol biztosan  hamisított, nem bevizsgált, a kereskedelmi forgalomban nem elérhető, nem engedélyezett terméket árusítanak.

Magyarországon a rendőrség folyamatosan figyeli az internetes hirdetőfelületeket és jelenleg nincs információjuk arról, hogy az országban megjelentek volna a hamis vakcinák – tette hozzá.

Az alezredes figyelmeztetett: a vakcina megjelenése nagyon jó lehetőség a bűnözőknek is, akik kihasználják az emberek türelmetlenségét és hiszékenységét, és az interneten próbálják meg eladni a hamis vakcinákat.

A rendőrséghez érkező jelzések alapján a nemzetközi közösségi oldalakon megjelent álprofilokkal kapcsolatban azt mondta: a létrehozók a gyanútlan vásárlókat megtévesztik azzal, hogy a vakcinagyártók nevét felhasználva kínálják eladásra a hamis oltóanyagot, illetve az oltóanyag szállítására és mélyhűtésére használt berendezéseket.

Hírdetés

Kitért arra is, hogy a pandémia alatt megváltoztak a vásárlási szokások, és rászoktak az emberek arra, hogy az interneten vegyék meg a szükséges termékeket, ezért megvan a reális veszélye annak, hogy a csalók kétes eredetű terméket akarnak eladni.

Csákó Ibolya azt mondta, a rendőrség a járvány visszaszorításáért ellátja feladatait, és ehhez nélkülözhetetlen a bűnmegelőzési munkájuk is. Az állampolgárokat tudatos, felelős magatartásra kérik, és arra, hogy ne vásároljanak az interneten vakcinákat, mert azok biztosan hamisak. A kétes vakcinák pedig az egészségre kifejezetten ártalmasak is lehetnek – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: mindenki megtanulta, hogy maszkot kell használni, kezet mosni és távolságot tartani, most azt is meg kell tanulniuk az embereknek, hogy bizalmatlanok, sőt teljes mértékben elutasítóak legyenek az interneten keresztül kínált oltóanyagokkal, illetve az azokat hirdető internetes oldalakkal szemben.

A vakcinák már „elérhető távolságban” vannak mindenki számára – mondta az alezredes, azt kérve az emberektől, hogy ne legyenek türelmetlenek, és ne váljanak emiatt csalók, bűnözők áldozatává.

György István: a hétvégén folytatódik az oltás az idősotthonokban

A hétvégén folytatódik a koronavírus elleni oltás az idősotthonokban, az intézmények újabb 3600 lakója és dolgozója szerezhet védettséget a Moderna napokban érkezett szállítmányának köszönhetően – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

György István utalt arra, az oltási tervnek megfelelően még zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, de már az idősotthonokban is megkezdődött a vakcinák felhasználása annak érdekében, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok minél előbb védettek legyenek.

A múlt héten a legnagyobb, 400-nál is több embert ellátó idősotthonokban végeztek az oltás beadásával, amely már megkezdődött a 150-400 embert gondozó intézményekben is. A vakcinát vasárnapig 7 ezer lakó és dolgozó kapta meg – közölte az államtitkár.

Kiemelte: az oltás a Moderna vakcinájával folytatódhat egyes 100-150 személyes idősotthonban, egyúttal rámutatott, hogy a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget 19 intézmény 33 telephelyén 996 dolgozó és 2395 lakó kapja meg az előzetes jelentkezések alapján.

György István kitért rá, hogy a vakcina beadását minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, hogy kiderüljön, az érintett egészségi állapota lehetővé teszi-e a beoltást.

Az államtitkár szólt arról is, hogy amíg a Pfizer oltóanyagának ismétlése 21, addig a Modernáé 28 napos.

Jelezte, mivel vakcina korlátozottan áll rendelkezésre, továbbra is nagyon fontos a fertőzés megelőzése, ezért folytatódnak a célcsoportos tesztelések a kormányhivatalok szervezésében.

Emlékeztetett arra, hogy novemberben és decemberben a bentlakásos szociális, egészségügyi intézmények, bölcsődék, óvodák és iskolák dolgozóit tesztelték, akik ezzel a lehetőséggel január első hétvégéjén ismét élhettek. Eddig több mint félmillió tesztet végeztek el – közölte.

György István beszámolt arról, hogy ezen a hétvégén a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban tevékenykedőknek, mintegy 47 ezer embernek biztosítják a tesztelés lehetőségét. Ebbe a csoportba tartoznak a gyermekjóléti alapellátásban, gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók, a falugondnokok, a házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, a családsegítők, az utcai és közösségi szociális munkát végzők, és mások mellett a hajléktalanellátásban dolgozók, vagyis azok, akik munkájuk során sok emberrel, köztük idősekkel is személyesen találkoznak.

A kormányhivatalok munkatársaiból, orvosi, egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok január 16-án és 17-én 8 és 16 óra között 120 helyszínen várják az érintetteket, akik a várakozás elkerülésére január 15-én 14 óráig a szocszures.kh.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot – mondta.

György István hangoztatta, hogy az önkéntes és térítésmentes vizsgálatok célja a járvány terjedésének lassítása, az egészség védelme, ezért a kormány kéri az érintetteket, éljenek vele.

Kedden 184-szer intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 19 332 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt.

A maszkviseléssel kapcsolatos keddi intézkedések közül 151 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 42 embert figyelmeztettek, 58-an helyszíni bírságot kaptak és 51 embert feljelentettek a rendőrök.

Emellett tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 15, üzletekben és bevásárlóközpontokban pedig 18 emberrel szemben léptek fel kedden a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – tette hozzá Kiss Róbert.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szórakozóhelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 702 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint kedden 311 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt, közülük heten a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt nem tartották be. A kijárási korlátozás november 4-ével lépett hatályba, ezt november 11-ével a kijárási tilalom váltotta fel, november 4-étől a rendőröknek 24 555 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Kedden a Magyarország területén való átutazás szabályainak megsértése miatt 69-szer intézkedtek a rendőrök. A beutazási korlátozásról szóló kormányrendelet szeptember 1-jei hatálybalépése óta 9593-szor intézkedtek a rendőrök a szabályok megsértőivel szemben.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy kedden 3204 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 25 856-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 2876-an regisztráltak az online ellenőrzésre kifejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 10 473 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban lévőknél kedden.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy a járvánnyal összefüggésben tavasz óta 516 büntetőeljárást rendeltek el, ezekben száz gyanúsítottat hallgattak ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »