Bácsi Péter: egy olimpiai érem és egy pontszerző hely az elvárás a birkózócsapattól

Bácsi Péter: egy olimpiai érem és egy pontszerző hely az elvárás a birkózócsapattól

A minimális elvárást teljesítették a magyar birkózók az olimpiai kvalifikációs időszakban, de a magyar szövetség szakmai igazgatója szerint egy kis szerencsével akár a megszerzett ötnél is több kvótát érhettek volna el. Bácsi Péter az InfoRádióban elmondta: Lévai Zoltán és Ligeti Dániel is nagy mélységbe került érzelmileg, mielőtt kiharcolta a párizsi szereplést Isztambulban.

Az utolsó lehetőséget megragadva Lévai Zoltán (kötöttfogás, 77 kg) és Ligeti Dániel (szabadfogás, 125 kg) is olimpiai kvótát szerzett a birkózók isztambuli világkvalifikációs versenyén. Ezzel eldőlt, hogy öt magyar birkózó indul Párizsban, hiszen korábban Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg), Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) és Nagy Bernadett (női 76 kg) is biztosította a helyét az ötkarikás játékokon. Az előző olimpián, Tokióban öt férfi és egy női magyar birkózó vett részt.

A Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatója az InfoRádió Ötkarika című műsorában elmondta: felemás érzései vannak a kvalifikációs versenyeken elért eredményekkel kapcsolatban, ugyanis a szövetség előzetesen négy-hét olimpiai kvóta megszerzését tűzte ki célként. Mint fogalmazott, a minimális elvárást ugyan túlteljesítették a válogatott tagjai, viszont neki nagyobb reményei voltak, és

bízott benne, hogy legalább hat versenyzőnk utazhat majd Párizsba.

Bácsi Péter úgy véli, erre volt is reális esély, hiszen például az isztambuli kvalifikációs versenyen a nők 53 kilogrammos kategóriájában induló Orsós Sztalvira egészen a negyeddöntőig nagyszerűen menetelt, ott azonban peches módon megsérült a bokája. A tavaly január óta magyar színekben versenyző, a 2023-as Eb-n ezüstérmes Orsós az elődöntőre így már nem teljesen egészségesen állt ki, simán kikapott a moldovai Mariana Dragutantól, a bronzmeccses szereplés pedig szóba sem jöhetett, mert nem tudott ráállni a lábára. Karnyújtásnyira volt az olimpiai kvóta, de végül nem jött össze neki.

A szakmai igazgató kitért Váncza Istvánra is, aki ha azt a formáját mutatta volna Isztambulban is, mint a bakui kvalifikációs versenyen, akkor a sportvezető szerint „átgázolt volna a mezőnyön” a 67 kilogrammos súlycsoportban, ehelyett egy-egy győztes és vesztes mérkőzés után búcsúzni kényszerült. Bácsi Péter hozzátette: ez azért nagyon fájó, mert kedvező volt a sorsolása, így nagy esélyt szalasztott el az FTC birkózója.

„Szégyenkeznünk azért nem kell, de nem tagadom, egy pici csalódottság van bennem.

Hírdetés

Nyilván az egész éves teljesítmény, illetve az olimpiai szereplés dönti majd el, mennyire leszünk sikeresek idén”

– fogalmazott a szakvezető, és kiemelte, hogy Muszukajev Iszmail és Losonczi Dávid személyében két világbajnokkal vágnak neki a párizsi olimpiának, illetve további három olyan versenyzőjük szerzett még kvótát, akik különböző világversenyeken felállhattak már a dobogóra.

Mélységek és magasságok

Az isztambuli versenyt sikerrel záró magyar versenyzők szereplésével kapcsolatban Bácsi Péter azt mondta, hogy Lévai Zoltánnak az elején nem ment annyira jól a birkózás, később azonban összeszedte magát, és látszott rajta, hogy nagyon akarja a kvótát. A sorsolás neki nem kedvezett, a nyolcaddöntőben 2-1-re kikapott a vb- és Eb-bronzérmes bolgár Aik Mnatsakaniantól, akinek a stílusa „nagyon nem feküdt” neki. A tavalyi Eb-n harmadik helyen végző Lévai a vigaszágon aztán nagy sorozatba kezdett, magabiztosan versenyzett, betartotta a taktikát, aminek meglett a gyümölcse.

Bácsi Péter a másik kvótaszerző versenyző, Ligeti Dániel teljesítményével is elégedett volt, bár az elődöntőben volt egy kis megingása: 12–2-es vereséget szenvedett az Ázsia-bajnok kirgiz Aiaal Lazarevtől. A szakmai igazgató úgy véli, alakulhatott volna szorosabban is az az összecsapás, de a Haladás sportolója bizonyos szituációkban kapkodott, néha kihagyott, majd mire észbe kapott, már „futnia kellett az eredmény után”. A vereség meglehetősen elbizonytalanította, gödörbe került, Bácsi Péter elmondása szerint „nagyon mélyről kellett visszajönnie”, mert úgy tűnt egy ideig, hogy fel fogja adni, de végül kiállt a bronzmeccsre, és „hatalmas akaraterőről bizonyságot téve” tussal legyőzte a venezuelai José Daniel Díazt, így készülhet a harmadik olimpiájára.

„Ligeti Dániel harmincöt évesen egy igazi példakép lehet a fiatalok számára. Fel tudott állni a padlóról, végigküzdötte magát az ellenfeleken, és

akkor volt a legösszeszedettebb, akkor birkózott a legjobban, amikor igazán kellett.

A kvótameccsen már egy pillanatig nem forgott veszélyben az olimpiai szereplés kiharcolása. Régen láttam már őt ilyen jól birkózni, ennek szerencsére meg is lett az eredménye” – emlékezett vissza az isztambuli versenyre Bácsi Péter.

A magyar birkózók egy arany- (Lőrincz Tamás) és egy ezüstérmet (Lőrincz Viktor) nyertek, valamint további két pontszerző helyet értek el az előző olimpián, és a szakmai igazgató bízik benne, hogy Párizsban is szereznek legalább egy érmet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy valamennyi kategóriában nagyon sűrű lesz a mezőny, minden egyes győzelemért „kőkeményen meg kell küzdeni”. Mint fogalmazott, Tokióban „magasra tették a lécet” a Lőrincz testvérek, annak a szereplésnek a megismétlése „álomszerű lenne”, így inkább az egy érem és az egy pontszerző hely megszerzését tartja reálisnak a francia fővárosban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »