Érdekes égi jelenség kísérte a viharokat, ilyet nagyon ritkán látni – fotó, videók

Érdekes égi jelenség kísérte a viharokat, ilyet nagyon ritkán látni – fotó, videók

Huszonhárom esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak pünkösdhétfőn a viharok miatt.

Hétfőn sok helyen alakultak ki zivatarok, akadt olyan hely, ahol 10 Celsius-fokot hűlt miattuk a levegő. A Duna-Tisza közéről, északkeletről és Környe környékéről is többen számoltak be jégesőről. Országszerte 23 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, elsősorban a nyugati országrészben, ahol kidőlt fák akadályozták a közlekedést – mondta a Dóka Imre az InfoRádióban.

„Négy esetben elöntött pincékhez vagy alagsorokhoz riasztották a tűzoltókat, ahol nagy mennyiségű csapadék okozott fennakadást. Ez Pest vármegyében volt, illetve néhány dunántúli vármegyében épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél” – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https://www.facebook.com/idokep/videos/320902004381454/&show_text=false&width=267&t=0

Dóka Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy vihar esetén a tulajdonosoknak először áramtalanítaniuk kell a vízzel elöntött alagsort vagy pincét, és csak ezt követően lehet oda lemenni és elkezdeni az értékmentést. A vihar után pedig érdemes körbejárni az épületet, illetve kitisztítani a vízelfolyó csatornákat.

Hírdetés

Kiemelte, hogy a nyári időszakban fokozottabb, intenzívebb viharokra lehet számítani, így mindenképpen komolyan kell venni az előrejelzéseket és a HungaroMet által kiadott veszélyjelzéseket.

Az Időkép azt írta a fővárosi vihar kapcsán, hogy annak déli része hozott jégesőt, illetve Budapest szomszédságában, Gyömrő felett egy tuba is kialakult. Érden és Budaörsön 20 milliméternél is több csapadékot hozott a zivatar.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/idokep/videos/976938290303911/&show_text=false&width=560&t=0

Szintén az Időkép számolt be arról, hogy Holdszivárvány kísérte az elvonuló zivatarokat éjjel, a Normafán és a Prédikálószéken működő webkamerájuk is elcsípte a ritka légköroptikai jelenséget. Ez úgy alakult ki, hogy az elvonuló felhők közül kibukkanó, növekvő fázisban lévő Hold fénye megtört az esőcseppeken. A portál megjegyzi, hogy a jelenség létrejöttéhez erős holdfény kell – leginkább telihold -, valamint alacsony holdállás. Általában fényszennyezéstől mentes területeken jelenik meg, ezért sem olyan egyszerű megpillantani.

A Dunakanyarban több mint fél órán keresztül volt látható a holdszivárvány:


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »