Tippek megfázás idejére

Tippek megfázás idejére

Orrfolyás, tüsszögés, fáradtság, kivörösödött szemek – a nátha jellegzetes tünetei szinte mindenki számára ismerősek lehetnek. A téli időszakban különösen sok embernél okozhatnak megbetegedést a náthavírusok. Összegyűjtöttünk tehát néhány tanácsot, amelyet érdemes ilyenkor megfogadni.

Habár a híradások elsősorban a koronavírus terjedésével foglalkoznak, nem ez az egyetlen kórokozó, ami ilyenkor megbetegíthet minket. A hideg, csapadékos idő és a hosszabb beltéri tartózkodás egyaránt kedvez a különféle légúti fertőzések terjedésének. Ilyen a megfázásként is ismert nátha, amit a legtöbb esetben különböző vírustörzsekhez tartozó vírusok váltanak ki, leggyakrabban az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus és az RSV (respiratórikus szinciciális vírus) – írja a Házipatika.com.

Ez utóbbi kórokozó járványos terjedésére hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem is. Mint írták, az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma, tüneteik hátterében pedig jórészt az RSV áll. A cikkben nyilatkozó gyerekorvos figyelmeztetett: jelenleg nincs a vírus által okozott fertőzésre célzott terápia, vagy gyógyszer, a fertőzéssel a szervezetünknek kell megküzdenie. Összegyűjtöttünk ezért mi is néhány olyan tanácsot, amit érdemes megfogadni a megfázásos időszakban annak érdekében, hogy minél gyorsabban felgyógyuljunk a betegségből.

Előfordulhat, hogy a nátha tünetei néhány nap alatt enyhülnek, sokakat viszont akár hosszú hetekig is kínozhatnak a kellemetlen panaszok. Hogy meddig vagyunk betegek, az részben azon is múlik, mennyire segítjük a szervezetünket a vírus elleni küzdelemben. Az egyik legegyszerűbb és mégis leghasznosabb tanács ilyenkor az ágynyugalom. Amíg tüneteink vannak, mindenképpen kerülni kell a megerőltető tevékenységeket, helyette sokat feküdjünk és aludjunk akár napközben is, ez ugyanis segíti a szervezetünk regenerációját. Semmiképpen sem javasolt betegen bemennünk a munkahelyünkre: akármilyen ártatlannak is tűnnek a panaszaink, zárt térben gyorsan szétszórhatjuk a vírusokat, ami miatt rövid időn belül a kollégáinknál is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek. A betegség leginkább az első napokban fertőz, ezeket mindenképpen javasolt az otthonunkban töltenünk.

Szintén nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás is, hiszen ez amellett, hogy hidratálja a szervezetet, az orrváladék fellazítását, ürülését is elősegíti. Jót tehetnek ilyenkor a különböző gyógynövényekből – kamilla, kakukkfű, hársfavirág – készített teák, a forró italok ráadásul a közérzetet is javítják.

Hírdetés

A gyógyulási folyamat felgyorsítható az illóolajok (például az eukaliptusz, mentol, kámfor) inhalálásával is. A hagyományos, kamillatea gőzében végzett inhalálás balesetveszélyes, ezért gyermekek esetében nem ajánlott, legfeljebb felnőtt felügyelete mellett. Célszerűbbnek tartják az inhalátorral történő inhalálást, amely szobahőmérsékletű párásítást biztosít.

Ügyeljünk arra is, hogy a lakásban megfelelő legyen a páratartalom, mert ha túl száraz bent a levegő, az elősegíti az orr nyálkahártyájának kiszáradását, ennek hatására pedig a vírusok, baktériumok könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe. A páratartalom mérésére viszonylag elérhető árú termékeket is találunk: érdemes lehet egyet beszereznünk, ha a lakásban rendszeresen túl magas vagy túl alacsony lenne a páratartalom.

Mind a megelőzést, mind pedig a gyorsabb gyógyulást elősegíti, ha a járványos időszakban nagyobb figyelmet szentelünk a higiéniának. Amíg betegek vagyunk, a kórokozókat szétszórhatjuk a lakásban is, ezzel pedig könnyen megfertőzhetünk másokat, egyúttal pedig a saját gyógyulásunkat is hátráltatjuk. Mossunk gyakran kezet és fertőtlenítsük azokat a tárgyakat, amiket a leggyakrabban megfogunk (különös tekintettel a mobiltelefonra, amelyen rengeteg kórokozó tanyázhat).

A gyakori szellőztetés szintén fontos, hiszen a kórokozók nem csupán a tárgyakon, de a levegőben is összegyűlhetnek. Érdemes rövid, intenzív szellőztetéseket csinálni úgy, hogy az ablakok és akár az ajtó kinyitásával kereszthuzatot csinálunk. A lakás levegője így gyorsan kicserélődik, a falak azonban még nem hűlnek le: így a hőmérséklet is könnyebben visszaemelkedik, miután becsuktuk az ablakokat.

Ne érjen felkészületlenül minket a megfázás: érdemes már a tünetek jelentkezése előtt beszerezni néhány készítményt, amely enyhítheti a panaszokat. Tartsunk otthon például multivitaminokat, ezek ugyanis felerősíthetik a szervezetünk védekező képességét a járványos időszakban. Javasolt továbbá olyan orrspray-t is beszereznünk, amely természetes nedvességet és védelmet biztosít az orrnyálkahártyának, így rövid idő alatt megszüntetheti az orrdugulást. Láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekre szintén szükség lehet ezekben a hetekben. A patikusok is segíthetnek kiválasztani azokat a készítményeket, amelyek sikerrel bevethetőek a nátha ellen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »