The Telegraph: a brit egészségügyben a kötelező oltás eltörlését készítik elő

The Telegraph: a brit egészségügyben a kötelező oltás eltörlését készítik elő

A The Telegraph című napilap értesülése szerint a brit kormány változást kíván bejelenteni az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók kötelező oltásával kapcsolatban – írja az angol lapra hivatkozva az RT.com német nyelvű hírportálja, amit az Erdély.ma németországi tudósítója ismertet.

A jelentés szerint Sajid Javid brit egészségügyi miniszter súlyos személyzeti válságtól tart az egészségügyi ágazatban. Az eredeti tervek szerint a brit egészségügyi rendszer, az NHS alkalmazottainak április 1-jétől két oltást kellett volna kapniuk. Az idősgondozásban dolgozó ápolószemélyzet részére már 2021 novemberétől kötelező volt az oltás. A lap szerint Javid egyeztetést folytat a Covid-intézkedésekért felelős kabinetbizottság minisztereivel, hogy a módosításokat véglegesítsék. 

A változást befolyásoló döntő tényező szerinte az volt, hogy az Omikron enyhébb, mint a korábbi változatok.

Amikor a fordulatról kérdezték, Simon Clarke államtitkár hétfőn azt mondta, hogy a mostani vírus „kevésbé súlyos”, mint a Delta-változat, és „lehetőséget ad rá, hogy újra megvizsgáljuk” a korábbi döntéseink helyességét. A Sky Newsnak célzott arra, hogy hamarosan irányváltás következik:

„Az Omikronról tudjuk, hogy sokkal fertőzőbb, de kevésbé súlyos – és minden, a héten meghozott döntés ezt a tényállást fogja tükrözni.”

Clarke hozzátette:

„Nem tudom előre megmondani, hogy milyen döntés születik majd, de nyilvánvalóan figyelembe vesszük ezeket a tényeket.”

Hírdetés

Nadra Ahmed, a National Care Association elnöke a BBC Breakfastnek elmondta, hogy „csalódott” és „szomorú mindazok miatt, akik szükségtelenül veszítették el a munkájukat” a 2021 novemberében bevezetett kötelező oltás miatt, amelyet a kormány hamarosan eltörölhet.

 Kifejtette, hogy az idősgondozásból „körülbelül 40 000” ápoló távozott „a hatás pedig pusztító”. Hangsúlyozta: „az idősgondozás és -ápolás a padlón van”.

A konzervatív képviselők üdvözölték a lehetséges fordulatról szóló híreket. Andrew Rosindell tory képviselő a Twitteren azt írta, hogy Javid „helyes döntést” hozott. Hozzátette: „Gratulálok mindazoknak, akiknek volt bátorságuk kiállni a szabad társadalom értékeiért!”

Mark Harper tory-képviselő, a Covid Research Group (CRG) vezetője szintén üdvözölte a lehetséges korrekciót. Ez egy „nagy győzelem” volt, nyilatkozta és hozzátette:

„Érthetetlen, hogy a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter ilyen sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy ezt a politikát keresztülvigye, a munkaerőhiányra vonatkozó figyelmeztetések ellenére.”

Patricia Marquis, az angol ápolók szakszervezete, az RCN igazgatója elmondta:

„Ha ezek a jelentések helytállóak, akkor ez a kormányzati visszalépés már régóta esedékes. […] A védőoltások rendkívül fontosak, de ez a politika helytelen volt, különösen azért, mert növeli az NHS-re és az egészségügyi szolgáltatásokra nehezedő jelenlegi nyomást.”

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »