Tesztelési utalványokat ad az állam

Tesztelési utalványokat ad az állam

Ingyenes utalványokat juttatna a kormány a vállalatoknak a koronavírustesztek elvégzéséhez. Az egészségügyi miniszter szerint ez segítene a gazdasági szereplőknek alkalmazkodni a COVID-igazolvány bevezetése kiváltotta új helyzethez, és elősegítené a járvány terjedésének fékezését.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti közleményében rámutattak, Alexandru Rafila miniszter a nap folyamán megbeszélést folytatott az üzleti szféra képviselőivel egy esetleges újabb járványhullám megfékezésére irányuló közegészségügyi intézkedésekről. A COVID-igazolvány bevezetéséről szóló jogszabálynak a romániai helyzethez kell igazodnia, és egyaránt figyelembe kell vennie a közegészségügyi érdekeket és a gazdaság megfelelő működésének szükségességét. Az ingyenes tesztelési utalványok biztosítása lehet az egyik megoldás a helyzetre – írták a közleményben.

Hírdetés

A minisztérium szerint a COVID-igazolványt akkor vezetik be, ha három egymás utáni héten másfélszeres az esetszámok növekedése, illetve akkor mondanak le a használatáról, ha az esetszámok kitartóan csökkennek, és az összesített incidencia 1 alá esik vissza.

A stratégiai kommunikációs törzs egyébként tegnap 826 újabb koronavírus-fertőzés beigazolódásáról (14 esetet Kovászna megyéből jelentettek) és 88 – köztük 22 korábban bekövetkezett – koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetről tájékoztatott. A 88 halálos áldozat közül 83-an nem voltak beoltva, az öt beoltott más betegségben is szenvedett. Kórházban 3003 személyt kezelnek, közülük 488-an szorulnak intenzív terápiás kezelésre. Közben újabb személynél mutatták ki a koronavírus omikron variánsát, egy 39 éves Bihar megyei nőnél, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságból tért haza. A fertőzött személy teljes védettséggel rendelkezik, jelenleg lakhelyi elkülönítésben van, állapota jó. Eddig 16 személynél mutatták ki a koronavírus omikron variánsát Romániában.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »