Kijev elismerte az orosz erők taktikai sikerét Harkiv környékén

Kijev elismerte az orosz erők taktikai sikerét Harkiv környékén

Kijev elismerte az orosz erők taktikai sikerét Harkiv környékén Mészáros Richárd2024. 05. 13., h – 13:38

Elismerte az ukrán hadsereg hétfőn, hogy az orosz erők taktikai sikert értek el az északkeleti Harkiv régióban indított offenzívájukban.

„Az ellenség jelenleg taktikai sikereket ér el” – közölte az ukrán vezérkar a közösségi médiában hétfőn kora reggel közzétett helyzetjelentésében.    

Miután a túlnyomórészt oroszok lakta Harkivi területen az orosz erők több falut elfoglaltak, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk város körül folynak a harcok – derült ki a tájékoztatóból.

Hírdetés

Ukrajna szerint az orosz hadsereg súlyos veszteségei ellenére jelentős erőket vet be a Vovcsanszkért folytatott harcban, és akár öt zászlóalj is tart a város felé.

Vovcsanszk a háború elején került orosz megszállás alá. Ukrajna 2022-es őszi offenzívája során a Harkivi területen az orosz csapatok kivonultak Vovcsanszkból. Ukrán adatok szerint ekkor még mintegy 3500 ember élt a településen.

Az orosz erők kisebb csoportokban támadják az észak-ukrajnai Harkiv régió határát. Ezt már Oleh Szinyehubov Harkiv megye kormányzója mondta a helyi televíziónak. „Az ellenség megpróbálja szándékosan megnyújtani (a frontvonalat), kis csoportokban támad, de új irányokba” – mondta. Hozzátette: az ukrán erők visszatartják az orosz csapatokat, de reális a veszélye annak, hogy a harcok újabb településekre terjednek át.

Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, az orosz határtól mindössze 30 kilométerre délre fekszik.

Oroszország május 10-én indított újabb hadműveletet Harkiv megyében. Az elmúlt két napban az orosz védelmi minisztérium kilenc falu elfoglalásáról számolt be.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »