A Hamász szerint órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben

Órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben a harcok sújtotta térséget ellenőrző Hamász hétfői bejelentése szerint, melyben az üzemanyaghiánnyal indokolták a katasztrofális állapotokat.

A gáza egészségügyi minisztérium részéről aláhúzták, hogy üzemanyag nélkül nem tudják működtetni sem a kórházak aggregátorait, sem a mentőautókat, illetve az egészségügyi személyzet szállítására használt járműveket sem.

Ugyancsak hétfőn az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) az X-en azt közölte, hogy már 360 ezren menekültek el az övezet déli részén lévő, izraeli támadás alatt álló Rafahból.

Hírdetés

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint vasárnap éjjel az izraeli hadsereg (IDF) ismét légi és szárazföldi támadást intézett a mintegy 1,4 milliós Rafah ellen, helyszíni beszámolók szerint a harcok elsősorban az egyiptomi határnál lévő város keleti övezetében dúlnak az IDF katonái és a Hamász fegyveresei között.

Mindeközben súlyos összecsapásokat jelentettek az övezet északi részén található Dzsabalíja menekülttábor mellől is, ahová az izraeli hadsereg tankokkal nyomult be. Az övezetben található nyolc menekülttábor legnagyobbikának számító Dzsabalíjában a háború októberi kirobbanása óta rengetegen kerestek menedéket a harcok elől.

Palesztin egészségügyi források hétfőn azt mondták, mind ez idáig 20 holttestet találtak a tábort érő légitámadások nyomán összeomlott épületek alatt, és több tucatnyi sebesültről is tudni. A halálos áldozatok száma a Gázai övezetben a háború tavaly októberi kezdete óta már meghaladta a 35 ezret a helyi hatóságok legutóbbi tájékoztatása szerint.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »