A konzervatív Štandard szerint Magyarország mindhárom nagyhatalom számára kulcsfontosságú partnerré vált

A konzervatív Štandard szerint Magyarország mindhárom nagyhatalom számára kulcsfontosságú partnerré vált

A szlovák sajtóban, főleg annak konzervatív részében komoly visszhangot kapott Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő budapesti találkozója. Jaroslav Daniška, a Štandard szlovák konzervatív hírportál főszerkesztője szerint „óriási hiba”, hogy a szlovák fősodratú sajtó figyelmen kívül hagyta a kínai elnök budapesti látogatását, mert „messze nem csak Kínáról van szó”.

Daniška felhívta a figyelmet, hogy Hszi Budapesten arról beszélt, hogy Kína és Magyarország emelni fogják a kétoldalú kapcsolatok színvonalát egy „komplex stratégiai partnerség” szintjére. Hszi szerint ráadásul a kínai-magyar kapcsolatok sosem voltak olyan jók, mint ma, és „legjobb időszak még csak ezután jön”.

A londoni Chatham House elemzője, Yi Jie szerint Peking hasonló baráti hangnemet csak Oroszországgal üt meg, és a jelek szerint Magyarország vált Kína legfontosabb EU-n belüli partnerévé. 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint 18 gazdasági megállapodást írtak alá a felek, amelyek kiterjednek a nukleáris iparra, a főváros és a reptér közötti gyorsvasút-projektre, új vonalra Belgrád és Budapest között, és a szoros együttműködésre az információs technológiák terén. És közben a kínai BYD kínai elektromos autókat gyárt Magyarországon.

„A tavaly Magyarországra áramló 13 milliárd eurónyi külföldi működőtőke több mint fele Kínából érkezett, miközben a kínai tőke húzza magával a német tőkét is”

emelte ki Daniška.

„Úgy fest, hogy Hszi Csin-ping európai körútjának csúcspontja épp Magyarország volt. Párizsban azért kritizálták, hogy Kínán keresztül megkerülik az oroszellenes szankciókat, Belgrádban a támogatáson kívül megemlékezett a kínai nagykövetség amerikaiak általi lebombázásának 20 évfordulójára (ami Kínában már csaknem elfeledett történt volt), Budapesten pedig méltatta Orbánt azért, hogy képes fellépni az amerikai nagyhatalmi politikával szemben. Mindeközben Lengyelországban arról megy a vita, hogy sikerül-e egy infrastrukturális csomópontot kiépíteni, ami elterelné a kínai exportot Berlinből Varsóba. Az új, megváltozott világ kezd körvonalazódni”

írta Daniška.

Majd leszögezi, hogy

Hírdetés

„Orbán Viktor rendkívül fontos Amerikának is”

Ezt mutatja a Budapesten rendszeresen megszervezett nemzetközi konferenciák, amelyekbe az angolszász konzervatív elitek is bekapcsolódnak. A konferenciák közül is kiemelkedik a CPAC Budapest, amelyen nagy teret kapnak a Trump-párti republikánusok ugyanúgy, mint a nyugat-európai, „kényelmetlen” politikusok is, mint amilyen a holland Geert Wilders, a német Hans-Georg Maasse, a spanyol Santiago Abascal (a VOX konzervatív párt elnöke), az olasz Liga, a lengyel PiS és az osztrák FPÖ képviselői.

Idén néhány héttel az CPAC kezdete előtt Orbán az Egyesült Államokban találkozott Trumppal, egyeztettek Trump Ukrajnát érintő terveiről, amennyiben megnyeri a novemberi választásokat, de Orbán mással is felhívta magára a figyelmet: a Heritage konzervatív alapítvány rendezvényén épp akkor mondott beszédet, amikor Biden elnök a Kongresszus mindkét háza előtt az unió állapotáról tartott szónoklatot. És ezt valaki nem fogja soha elfelejteni

„Ahogy egy cseh kolléga konstatálta: ahogy az amerikai estanlishment bebetonozta magát Varsóba, úgy kezdi Trump Amerikája is megvetni a lábát Budapesten. És ez egy dolgot jelent: Magyarország egyre fontosabb az Egyesült Államok számára”

fogalmazott a Štandard főszerkesztője. majd úgy folytatja:

„Orbán Viktor a háború kezdete óta a legjobb kapcsolatokat tartja fenn Moszkvával az európai politikusok közül, annak ellenére, hogy Magyarország minden oroszellenes szankciót megszavazott, ahogy az EU többi tagállama is. Orbán találkozott Putyinnal Pekingben. Európában és főleg a mainstream médiában ez ma főbenjáró bűn, de a háború egy nap véget kell érjen, és Moszkvával újra tárgyalni kell. Magyarország pedig bizonyos tekintetben pozitív szerepet játszhat, ami Ukrajna számára is előnyöket jelenthet”

írja Daniška majd levonja a legfontosabb következtetést:

„Európában senkinek sincs jobb kapcsolata Hszin Csin-pinggel, a volt és valószínűleg leendő amerikai elnökkel, Donald Trumppal, illetve Moszkvával, mint Orbán Viktornak. Ez egy 10 milliós ország kormányfőjétől nem kis teljesítmény”

fogalmaz, majd megjegyzi, hogy Szlovákiának el kellene gondolkodnia azon, hogy déli szomszédja jobb kapcsolatokat ápol a világ legbefolyásosabb politikusaival, mint bárki a szlovák kormányból vagy ellenzékből…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »