Tesztelés a Galántai járásban: Nem jók az adatok

Tesztelés a Galántai járásban: Nem jók az adatok

Nagyon sok fertőzöttet regisztrálnak a Galántai járásban az országos szűrés során. Az emberek fegyelmezettek, az előzetes regisztráció lehetősége sok helyen gördülékenyebbé tette a tesztelést. Olvassák összefoglalónkat a Galántai járásból!

Nagyon sok a koronavírussal fertőzött személy a Galántai járásban, így szinte biztos, hogy az elkövetkező napokban sem lélegezhetnek fel az önkormányzatok.

Galánta polgármestere, Peter Paška úgy nyilatkozott portálunknak, a városban rosszabb a helyzet, mint amire számított. A város vezetője elmondta hatékony bejelentkező-rendszert sikerült kidolgozniuk, négyezer ember tudott előzetesen regisztrálni a tesztelésre.

A szombati nap folyamán 3711 tesztből 66 lett pozitív, a vasárnapi napon délután ötkor 1000-ből 26 pozitívat szűrtek ki. A szombati adat százalékban 1,78 százalékú fertőzöttséget jelent.

Paška szerint száz százalék, hogy olyan állami rendelet érkezik majd, hogy

a járásban a jövő héten meg kell ismételni az országos szűrést.

A polgármester nem abban látja a fertőzöttség elterjedését a régióban, hogy a galántai kórház január elején Covid kórházzá avanzsált át, hanem abban, hogy

a galántai munkásszállóba beköltöztették a vendégmunkásokat Nyitráról illetve Galgócról.

A polgármester elmondta azt is, hogy a galántai kórházban Covidban elhunytakról külön statisztikát vezet az egészségügyi ellátó intézmény, tehát az elhunytakat abban a járásban regisztrálják, ahol a megboldogult állandó lakhelye volt. A járások külön statisztikákat vezetnek.

A Galántához közeli Taksony falujában 1351 tesztet végeztek el két nap alatt, 16 pozitívat szűrtek ki.

Vízkelet a Galántai járás kisebb falujai közé tartozik, közel 1600 lakosával. Nagy Pál polgármester úgy számolt be a szombati és

vasárnap 810 embert teszteltek telefonhívásunkig (délután négy óra), ebből 16 pozitív eredmény van, az összes fertőzött vízkeleti lakos.

A polgármester szerint egyrészt az embereknek kellene fegyelmezettebben viselkedniük, másrészt az általa „facebook kormány”-nak nevezett állami szervnek kellene hatékonyabban és nem zűrzavart keltően kommunikálnia, gyakrabban ellenőrizni a kihágásokat.

A Vízkelet szomszédságában fekvő Hidaskürtön a szombati nap folyamán nem találtak Covid pozitív beteget.

Pozsonyvezekényen szintn szombaton teszteltek nagy erőbedobással, az 593 elvégzett tesztből 7 pozitív lett, ez 1,18 százalék. A hét pozitívból azonban csak négyen laknak fizikailag Vezekényen, a többiek Dunaszerdahelyről érkeztek, így a polgármester szerint a szerdahelyi rossz adatok kissé a Galántai járás statisztikáját is rontják majd.  

Hírdetés

Zupkó Tamás elmondta, az előzetes telefonregisztrációs rendszerrel sikerült elérniük, hogy senkinek ne kelljen pár percnél tovább várakozni a mintavételre. Az adminisztrációs bizottságba maga a polgármester is beült dolgozni, hogy addigis gördülékenyen menjen minden, amíg az éjszakás szolgálatot teljesítő nővérke kissé kipihenve magát megérkezik. A falu vezetője szerint nagy segítséget nyújtottak az önkéntes tűzoltók és a katonaság kirendelt tisztje is.

Pozsonyvezekényen az egész tesztelést kétnyelvű iratokkal és matricákkal sikerült lefedni, sőt használták a Pro Civis társulás által csütörtökön kiadott kétnyelvű igazolást is.

Erre más mátyusföldi falvakban nem nagyon akadt példa.

Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere szerint a kormány örülhet, hogy a falvaknak sikerült pár nap alatt összehozniuk a mobil mintavételi pontokat.

Kovács Lajos is mindent kétnyelvűen intézett, de a Pro Civis által kiadott igazolásokat már nem győzték. Kovács Lajos szerint erre a kormányhivatalban lett volna kötelességük még időben gondolni.

A faluban két nap alatt 1103 emberből négy lett pozitív, ebből egy felsőszeli lakos.

Az Alsószelivel szomszédos Királyrévben is két napon át tartott a tesztelés,

szombaton 356, vasárnap 176 tesztet végeztek el, 7 emberről derült ki, hogy fertőzött a Covid 19-el.

Agócs Gergely, polgármester szerint az a jó, hogy kiszűrték a gócpontokat, sikerült karanténba helyezni a fertőzött családokat.

Felsőszeliben lerövidítették a tesztelést egy órával, ez vezetett némi konfliktushoz azokkal, akik 17:30 után akarták teszteltetni magukat.

A faluban a vasárnapi tesztelés utolsó órái váltak kritikussá, amikor egyre több idős nyugdíjasról derült ki, hogy pozitív.

Felsőszeliben három napon át folyt a tesztelés,

tizenöt pozitív beteget szűrtek ki.

Dobossy Pál polgármester végig a helyszínen tartózkodott, segítette a katona és az önkéntes tűzoltók munkáját, koordinálta a lakosságot. Mint mondta, a kormány öt eurót ígért minden elvégzett teszt után, de még a novemberi tesztelést sem fizették ki. Felsőszelinek a tavalyi országos tesztelés 11ezer eurójába került, amelyből 8ezret ismert el az állam. Az egészségügyi dolgozók itt elmondták, minden pozitív esetnek külön utasításokat adnak.

A város sem számolhat be jó statisztikáról. Szabó Antal polgármester elmondta, a regisztrációs rendszerük alapján 3600 embernek tudtak időpontot biztosítani a négy mintavételi helyre, volt sok nagyszombati is például, aki Diószegre regisztrált be.

A szombati nap folyamán 1807 tesztből 18 lett pozitív, ebből 12 diószegi lakos. A vasárnapi eredményeket délután kettőig látjuk át, 842 tesztből 28 pozitív, ez százalékban 3,3-at jelent.

Nádszeg falujában sokan mentek el a tesztelésre. A faluban már a hét közepén alakítottak ki mintavételi pontot, két mintavételi hellyel. Kacz Éva, polgármester tudatta, hogy ők még hétfőn és kedden is tesztelnek.

A vasárnapi nappal bezárólag közel 2200 tesztből 32 a pozitív, így ők szinte biztosak abban, hogy a rendszer nem állhat majd le.

A polgármesternő nagyon boldog attól, hogy a falu vállalkozói, lakosai kedvesek, diszciplináltak, segítik egymást. A tesztelői bizottságokat ellátják minden jóval, gyümölcskosarak, ajándékok érkeznek. Külön öröm, hogy

Elek László atya is áldását és jó kívánságait fejezte ki a csapatnak, süteményt sütött nekik és képeslappal is kedveskedett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »