Temetőgyalázás fényes nappal a magyarbölkényi sírkertben

Temetőgyalázás fényes nappal a magyarbölkényi sírkertben

Temetőgyalázás fényes nappal a magyarbölkényi sírkertben

13 sírhelyet rongáltak meg a református parcellában. (Fotó: Krónikaonline.ro/Rád András László)

Pénteken délután, fényes nappal, egy temetést követően sírokat gyaláztak meg a Maros megyei Magyarbölkényben – adta hírül a Krónikaonline.

Az erdélyi magyar portál emlékeztetett rá, hogy a Szászrégen közelében fekvő, vegyes lakosságú falu sírkertjének jobb oldala református, bal oldala pedig ortodox, katolikus és más felekezetek parcellája,

de a rongálás kizárólag a református oldalon álló sírhelyeket érintette.

Hírdetés

Fotó: Rád András László/Krónikaonline.ro

A lapnak Rácz András László lelkipásztor elmondta, hogy délután többen jelezték, hogy hangoskodás van a temetőben, de mire egy órával később kiértek, már a lehangoló látvány fogadta őket, és az elkövetőknek nyomuk sem volt. A lelkipásztor ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen, és másokat is arra biztatott, hogy ha hozzátartozóik sírja megsérült, ugyancsak forduljanak a hatóságokhoz. Ugyanakkor Rácz András László békességre intett mindenkit, és bizakodik abban, hogy megtalálják a tetteseket.

A Krónika értesülései szerint a lehetséges elkövetők köre nem túl tág, előző nap ugyanis heves szócsata alakult ki a temető református parcelláján kaszáló gondnok és a pénteki temetést előkészítő romák néhány tagja között.

A nézeteltérés oka az volt, hogy a gondnok elmagyarázta, a magyarbölkényi felekezetek hosszú ideje külön parcellákon temetkeznek, és van a faluban másik temető is – ami nagyon felbőszítette az eltávozott prédikátor hozzátartozóit.

A cikk rámutatott, a ma már román és cigány többségű, Alsóbölkénynek nevezett faluban szinte példátlannak számít az etnikai vagy felekezeti alapon kialakuló incidens.

 

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »