Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A sepsiszentgyörgyi táncegyüttes ma 19 órától a táncstúdióban szabad előadáson, 9-én, csütörtökön 19 órától és 10-én, pénteken 9 és 11 órától szervezett előadáson játssza a Lúdas Matyi című táncjátékot. 11-én, szombaton 18 órától Négyfaluban a Multifunkcionális Központban viszik színre a felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt ajánlott elő­adást.

VENDÉGELŐADÁSSAL érkezik Sepsiszentgyörgyre a Bekecs Táncszínház. A Párosan szép… című folklórműsort május 15-én 19 órától mutatják be a Háromszék Táncstúdióban. Az előadás a táncegyüttes fennállása tizenötödik évfordulójának apropóján született, szerkesztette: Györfi Csaba. A teljesség igénye nélkül összegeznek és elevenítenek fel olyan – az évek alatt emblematikussá vált – koreográfiákat, melyeket a nagyérdemű közönség láthatott már több formában folklórműsoraikban és a Fölszállott a páva tehetségkutatóban egyaránt. ERDÉLYI MAGYAR HIVATÁSOS NÉPTÁNCEGYÜTTESEK TALÁLKOZÓJA (EHTET). A Háromszék Táncegyüttes szervezésében rendezik meg május 28–31. között Sepsiszentgyörgyön a vándorfesztivált, amelyet a hat erdélyi hivatásos együttes – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bekecs Táncszínház és az idei házigazda Háromszék Táncegyüttes – rotációs rendszerben szervez évről évre. A 18. négynapos szakmai seregszemlén bemutatkozik mind a hat együttes, a rendezvény egyszerre táncfesztivál és szakmai fórum, amely lehetőséget teremt reflektálni az erdélyi táncművészet jelenlegi helyzetére, problémáira, kérdéseire. Helyszínek: Tamási Áron Színház, Háromszék Táncstúdió. JEGYEK a sepsiszentgyörgyi előadásokra a központi jegyirodában kaphatóak. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn, kedden és szerdán 8–16, csütörtökön 8–17, pénteken 8–15 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267 312 104.

Családi futás Kézdivásárhelyen Mert futni bizony jó! Ezt az életérzést szeretné megosztani mindenkivel május 9-én 17 órától a KSE Napok keretében a Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Sportiroda, amelyek az idén is családi futásra hívják a mozogni vágyókat a Sinkovits Stadion udvarára. A csütörtöki rendezvényre benevezhetnek szülők, gyermekek, testvérek, házastársak. Bővebben a zoldnap.info-n.

Színház UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház a Patrick Hamilton Gázláng című színműve nyomán készült Derengés című pszichothrillert ma 19 órától Kovásznán bérletzáró előadáson játssza. Érvényesek a megvásárolt színházbérletek, azonban jegyek továbbra is kaphatók szabadeladásban egy órával az előadás kezdete előtt, 30 lejes áron. További információ a 0762 674 516-os telefonszámon. u Kézdivásárhelyen a Kosztándi Jenő- és a Boér Géza-bérletes nézőknek regisztrálniuk kell a 0730 600 279-es telefonon a következő időpontok valamelyikére: május 16-án 19 órától, 21-én, 22-én, 28-án és 29-én 12 és 19 órától, valamint 30-án 19 órától. Az előadásokra jegyek szabadeladásban is kaphatóak 20, illetve 30 lejért. M STUDIO. Május 9-én, csütörtökön 21 órától Sepsiszentgyörgy főterén a Fire Flow című produkció látható. Rendező-koreográfus: Andrei Oțetaru.

Zene RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA. Esztelneken a kultúrotthonban pénteken 19 órától István Ildikótól tanulhatnak felső-háromszéki népdalokat az érdeklődők rendhagyó ének­órán. Várják mindazon gyerekeket és felnőtteket, akik értékes népdalkincsünkből szívesen tanulnának. Az esemény az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében jött létre, a sepsiszentgyörgyi területi iroda programjaként. DZSESSZKONCERT. Bartók Béla zeneszerző műveinek dzsessz­feldolgozásait hozza el Sepsiszentgyörgyre a Sárik Péter Trió. X2 Bartók című új albumát a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet szervezésében mutatja be a Park Hotel és Étterem Di Stefano termében május 12-én, vasárnap 19 órától. A Sárik Péter Trió 2018-ban jelentette meg az első Bartók-feldolgozásokat tartalmazó lemezét, melyet a Zeneakadémia Nagytermében mutattak be. Azóta a világ 15 országában játszották, óriási sikert aratva Finnországtól Kazahsztánon át egészen Kínáig. A CD 2020-ban Fonogram-díjat kapott Az év dzsesszalbumaként, a 2022-ben megjelent koncertváltozat pedig 2023-ban volt jelölt ugyanerre az elismerésre. Most ennek a sorozatnak a legújabb lemezét mutatják be. A Sárik Péter Trió tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob). ÜVEGHANG AKADÉMIA. Májusban az Üveghang Akadémia harmadik előadásával jelentkezik a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet május 16-án 19 órától. Meghívottjuk a tavaly 20 éves jubileumát ünneplő Four Bones Quartet, mely fennállása óta megfordult a világ számos országában. A harsonakvartett a Népek zenéje a világ körül címmel tart átfogó előadást, melynek a Park Hotel és Étterem terasza ad otthont.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsorán: 16.15-től Lassie – Állati mentőakció (románul beszélő), 16.30-tól Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk (magyar animációs), 18 órától Artúr, a király (román feliratos), 18.15-től Abigail (magyarul beszélő). 20 órától A majmok bolygója: A birodalom (magyarul beszélő), 20.30-tól A kaszkadőr (magyarul beszélő).

Hitvilág ÁLDOZÓCSÜTÖRTÖK. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban áldozócsütörtöki istentiszteletre várnak mindenkit május 9-én 18 órától, ahol a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör konfirmandusainak közös istentiszteletére kerül sor. FŐÜNNEP. Csütörtökön, Urunk Mennybemenetelének főünnepén szentmisék 7 és 18 órától lesznek a sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-templomban. A Gyár utcai Krisztus Király-templomban 7.30-tól és 18 órától ünnepelnek. 17 órától a Pro Vita Hominis Társaság tagjai vezetik a szentségimádást. ELSŐÁLDOZÁS. A Krisztus Király-egyházközségben vasárnap 11 órától elsőáldozás lesz, a szentgyónást szombaton 10 órától lehet elvégezni. AZ IDEI CSÍKSOMLYÓI PÜNKÖSDI BÚCSÚ PROGRAMJA. A csíksomlyói kegyhely őrei, a ferencesek minden évben egy mottót választanak az adott évre, amely egyben a pünkösdszombati fogadalmi nagybúcsú mottója is. Idén a gyulafehérvári főegyházmegyében meghirdetett pasztorális évhez csatlakozott a csíksomlyói kegyhely is. Az év témája: Imádsággal megújuló közösség, a fogadalmi nagybúcsú mottója pedig: Újuljatok meg! (Ef 4,23). Május 17-én 18 órától lesz a nyitó szentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ. Péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban. Május 18-án 7.30-kor szentmise a kegytemplomban, 10 órától ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál. 10.30-kor a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe, ahol 12.30-kor lesz az ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál. A szentmise ünnepi szónoka Felföldi László pécsi megyés püspök. A pünkösdszombati program 17 órakor csángó szentmisével folytatódik a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban.

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.50-től reggeli ima, 8 órától szentmise Túrterebesről, 8.50-től A hét plébániája, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Lorettói litánia, 12 órától Mennynek Királyné Asszonya, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro.

Röviden JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. MEGHALLGATÁS. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa csütörtökön 12 órától meghallgatást tart a baróti polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni. RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉS. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete értesíti tagságát, hogy május 10-én, pénteken 10.15-től évértékelő rendkívüli nagygyűlést tart. Tisztelettel várják az érdekelteket. TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Dobollón, Dobollópatakon, Bélmezőn és Márkoson, csütörtökön Uzonban, pénteken Uzonban és Uzonfüzesen. Honlap: tega.ro/hu. TERMELŐI ÉS VIRÁGVÁSÁR. Sepsiszentgyörgy főterén ezen a hétvégén, május 10–12. között kerül sor a termelői vásárral egybekötött tavaszi virágvásárra az Urban-Locato Kft. szervezésében.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Császár Bálint utcai Farmaline I. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 412 103). Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »