Bolgár választás

Bulgáriában is dupla választás lesz június 9-én: az EP-választás mellett parlamenti is.

A bolgár választási szabályok miatt megint hatalmas számú résztvevő lesz. Ennek oka: alig van követelmény a választási részvételhez. Alig 2500 aláírás kell az induláshoz, amit csak az nem szerez meg, aki nem is akarja ezt. Így mindig indul egy csomó kamupárt.

A felmérések szerint 6 párt fog bejutni. Ismert az 1., az 5. és a 6. helyezett.

Míg Magyarországon csak idén lett Talpramagyar Péter, Bulgáriában ilyen pár évente van, immár 30 éve folyamatosan. Az út mindig ugyanaz:

  • senki se ismerte az illetőt, vagy ismert ember ugyan, de nem a közéletből ismert,
  • az illető ígéri minden probléma megoldását, valamint a meglévő „rendszer” „leváltását”,
  • új párt tele ismeretlenekkel – hiszen csak a vezér alapító ismert -, nincs semmilyen programja, mégis fenomenális eredményt ér el a következő választáson,
  • új párt szétesik, nevetségessé válik, esetleg csak a „rendszer” részéve válik,
  • új talpramagyar – pontosabban talprabolgár – jelenik meg, a régi marginális lesz.

Ez számtalanszor megismétlődött eddig. Máig tulajdonképpen csak 2 olyan párt van az országban, mely nem ez a típus, mégis képes volt folyamatosan fennmaradni a rendszerváltozás óta:

  • a szocialista párt – a volt kommunista állampárt utóda, mely egyszerűen megszokásból sokáig sokak kedvence volt, s még ma is a legnépszerűbb a 70 éven felüliek körében (a párt 55 éves elnöknője valószínűleg az egyik legfiatalabb párttag),
  • a török-muszlim párt – ez érthető, hiszen rá etnikai/vallási okból szavaznak, azaz nem kell megküzdenie a többi párttal.

A szocik persze ma már csak a biztos 5. helyre számíthatnak, 10 % eredménnyel. Egyrészt kevés a fiatal szavazó, másrészt a jelenlegi pártvezetés ellen lép fel több elvileg szintén szocialista személyiség – a bolgár szocik vezetőségét Európában is gyűlölik, a pártvezetés álláspontja egy sor kérdésben – elsősorban társadalometikai ügyekben – ellentétes a nyugat-európai baloldaléval, s közel áll ahhoz, mit a Fidesz is hirdet.

Hírdetés

A 2020-as talprabolgár, egy zenész és médiaszeméyiség pártja még nem tűnt el teljesen, meglesz a 6. helyük, 5 % körülire mérik őket. Az égvilágon semmi konkrétumot nem mondanak, csak tiltakoznak a „dolgok menete” ellen, s ez még hat. Meg a pártvezetőnek saját tv-csatornája van, s elég népszerű zenész is.

A biztos nyertes a 2007-es taprabolgár, Bojko Boriszov. Ő az egyetlen, aki tényleg talpon maradt, máig nem tudta őt tartósan senki se eltakarítani. Kivételes eset, mert az ilyen emberek/pártok mindig eltűnnek idővel. Boriszov azonban ügyesen tudja máig eladni magát a közönségnek, s abszolút jól képes a helyzetet mindig kihasználni. Ha kell, kis időre visszahúzódik, hogy aztán újult erővel támadjon. Pl. 2013-ban megbukott a parlamenti választáson, lett egy ellene összehozott instabil koalíció, melyet Boriszov sikeresen megbuktatott, s a 2014-es előrehozott választáson visszatért a hatalomba. Most 25 %-ra mérik.

Az igazán érdekes a 2.-4. hely. Három pártot mérnek egyformán 15 %-osra. Nem számolható ki hol lesz.

Az egyik a török-muszlim párt, ez érthető, mindig ennyi körül szokott lenni.

A másik a szélsőjobbosnak tekintett Vazrazsdane (= „Újjászületés”), hivatalosan a magyar Mi Hazánk testvérpártja. Ilyen típusú párt Bulgáriában mindig volt 2005 óta, azaz megkésve kb. 10 évvel Magyarországhoz képest, ahol az első ilyen párt, a MIÉP, egy évtizeddel korábban megjelent.

A harmadik a PP (= „Folytatjuk a változást”) párt, ez a 2021-es talprabolgár. A fő üzenet: az európaiság és a korrucióellenesség, bármit is jelentsenek ezek. 2021-ben még 25 %-ot kaptak, alig 3 év alatt ezt sikerült ledolgozni 15-re, ez is jól mutatja a hirtelen jött pártok életciklusát.

Az egész kampányhelyzet legviccesebb esete az „uszkárgate”. A szinte teljesen a PP embereiből álló volt kormány belügyi államtitkára meglehetősen gyanús korrupciós ügybe keveredett. Ami más pártnál nem is jelentene akkora gondot, az illető embert leváltanák és el lenne felejtve pár napon belül, de egy „korrupcióellenes párt” esetében az ügy hatalmas károkat okoz. Ráadásul az illető államtitkárt a párt társelnöke éppen az ügy kirobbanása előtt 1 nappal védte meg rendkívül helyesen. Szóval röhejes helyzet.

S az az elem, ami miatt a politikát nem figyelők is észleltek az ügyet. Az államtitkár nagy állatbarát, úgy tűnik, hogy korrupciós ügyletei intézeseire is a kutyájával együtt megy. A lényeg: valaki lefényképezte a kutyáját úgy kinézetre 200-250 ezer euró készpénzzel, majd a képek kikerültek a nyilvánosságra:

S letagadhatatlan, mert az állatbarát politikus profilján szerepel többször is ugyanaz a kutya, vele együtt:

Egyébként én is megkedveltem a kiskutyákat. Korábban előítéletes voltam, németjuhászom, németjuhász-keverékem, höszkim, höszki-rottvájler keverékem volt, azaz csupa nagytestű fajta. Így azt hittem, a kiskutyák komolytalanok. Aztán 3 és fél éve lett 2 darab kistestű kutyám, bár nem pont uszkár egyik se. S megtapasztaltam: a kis fajták egyáltalán nem komolytalanok, sőt talán még jobban ragaszkodnak gazdájukhoz.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »