Tehetséges pedagógusok alkotásait mutatja be a komáromi Limes Galéria

Tehetséges pedagógusok alkotásait mutatja be a komáromi Limes Galéria

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a 2020-as esztendő őszén „Alkotni is engedd” címmel országos pályázatot írt ki felvidéki magyar pedagógusok számára, és a beküldött műveket az elmúlt héten közszemlére tette a komáromi Limes Galériában. A hangulatos rendezvényen a városi hivatal képviselői mellett jelen volt Vass-Budai Gabriella az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési referense is. Az eseményről a kiállítás háziasszonya és rendezője Farkas Veronika művészettörténész tájékoztatta a Körképet.

Az értékeléssel egybekötött kiállítás nyitóünnepségére június 11-én került sor, ahol Fekete Irén a SzMPSz elnöke köszöntötte a jelenlévőket, valamint összefoglalta az alkotópályázat lényegiségét. A felhívás azokat a pedagógusokat szólította meg, akik a pedagógiai hivatásuk mellett saját kedvtelésükből, szabadidejükben, ecsettel, tollal, vagy egyéb eszközzel kiemelkedőt alkotnak.

Pályázni műfaji megkötés nélkül hat művészeti ágban lehetett, mégpedig a képzőművészet, az iparművészet, számítógépes grafika és montázs, irodalmi alkotások, valamint a zeneszerzés területéről. A felsoroltakhoz társult még az „egyéb” elnevezésű művészeti kategória. A fentiek alapján számos értékes mű érkezett szinte az ország valamennyi szegletéből. Az alkotásokat bírálóbizottságok értékelték, bronz, ezüst és aranysávos besorolással.

A nyitórendezvényen Vörös Mária a SzMPSz alelnöke mondott ünnepi köszöntőt, az alkotópályázat eredményeit pedig Novák Monika a SzMPSz munkatársa ismertette.

A vizuális szemlélődéssel egybekötötten hangfelvételről a zene kategória legeredményesebb szerzeményeit is meghallgatták, emellett a díjnyertes pályázók versei és énekei gazdagították a rendezvény színvonalát.

Hírdetés

Az egykori katonatemplomban található Limes Galéria hangulatos helyet biztosít a sokszínű, különféle technikákkal készült művészi alkotásoknak. A képzőművészet területén a festészet, a grafika, az iparművészeti alkotások között a textilművészet – a hímzés, csipkeverés, bábkészítés remekeiben gyönyörködhet a szemlélődő. Nagyon értékesek a valódi népművészeti elemeket hordozó használati tárgyak, mint például a citera, a hímzett női kötény, a magyaros selyemkendő. Bár a kiállítás jelenleg a pedagógusok szabadidős alkotásait mutatja be, áldásos lenne, ha a tehetségükből fakadó ismereteket szakköri tevékenység formájában is megoszthatnák a tanulóifjúsággal.

Az első alkotópályázat sikere megalapozza a folytonosságot, a hagyományteremtést. A jövő tekintetében bizonyára érdeklődést váltana ki a pedagógusok körében, ha a művészeti ágak mellett egyéb területeken, így például a természettudományok vagy a sport területén is prezentálhatnák a nyilvánosság felé saját egyéni teljesítményeiket. A pedagógus-társadalom nagyon sok, különféle érdeklődésű tehetséget fog össze, akik a tanítási órákon kívül is keresik saját egyéni útjukat, önmegvalósításukat.

Elképzelhető például, hogy egy biológus növénynemesítéssel foglalkozik, és egyedi értéket hoz létre a virágkertészetben, vagy egy testnevelő szabadidejében maratoni távokat fut, vagy a sziklamászásban dönget csúcsokat, esetleg különleges programot fejleszt ki az egészséges életmód megvalósítása érdekében.

A jelen kiállítás témájára visszatérve, az egyes művészeti ágakban bemutatott alkotások nagyértékűek, és az alkotók példája követendő.

Látogassunk el Komáromba, a Ferences barátok utcájában található katonatemplomba, mely hangulatos teret biztosít a Limes Galériának. Az „Alkotni is engedd” címet viselő tárlat az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően július 4-ig tekinthető meg, hétköznapokon 13.00 – 17.00 óra között. A látogatók minden bizonnyal pozitív feltöltődéssel távoznak a tárlat megtekintését követően.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »