Balázs István éghez szóló szavai

Balázs István éghez szóló szavai

Éghez szóló szavak címmel nyílt meg vasárnap délben Balázs István képzőművészeti kiállítása Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében.

A tárlaton bemutatott alkotások – akvarell, grafika és pasztell – kimondottan a minket körülvevő természetről, a fákról szólnak, és nincs címük. „A föld éghez szóló szavai a fák” – írta Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő, polihisztor, és ez lett a mottója e tárlatnak. A Borzonton született (Gyergyóalfalu, Hargita megye) Balázs István idén március 3-án ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A művész „vasárnapi festőként” határozza meg önmagát.

Hírdetés

A tárlatmegnyitón házigazdaként Dimény Attila intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, kiemelve: nagy megtiszteltetés számára, hogy két olyan embert üdvözölhet, akik a műemlékvédelem terén jeleskedtek. A tárlatot Várallyay Réka művészettörténész nyitotta meg. Kiemelte: „Balázs István nem képmást alkot, hanem képet.” A művész tanulmányait Marosvásárhelyen a Zene- és Képzőművészeti Középiskolában és a marosvásárhelyi Technikum építőművészeti szakán végezte. Építész tervezőként dolgozott nyugdíjazásáig Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön. Képzőművészettel a kenyérkereseti munka mellett foglalkozott, hiszen fontos volt számára a művészet. Mintegy száz belföldi, öt külföldi és egy nemzetközi kiállításon volt jelen munkáival, itthon és külföldön tizenkét egyéni tárlata volt.

Balázs Istvánnak elmondása szerint a többi művésztársához képest nincs sok munkája, de mivel kevés van belőlük, ezek idővel értékesebbek lesznek. Végezetül az uruguayi Jules Supervielle Isten az emberre gondol című verséből idézett pár sort Rónay György tolmácsolásában, majd arra buzdította a jelenlévőket, hogy „nézzék meg a fákat, sétáljanak egyet az erdőben”.

A kiállítás július 11-ig tekinthető meg.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »