Veszélyes járművek megjelenésére figyelmeztetnek a hazai utakon

Veszélyes járművek megjelenésére figyelmeztetnek a hazai utakon

Elkezdődött a nyári betakarítás, így már számíthatnak a közlekedők a nehéz mezőgazdasági gépek jelenlétére a közutakon.

A nyári aratási munkák megkezdésével az autósok is több mezőgazdasági munkagéppel találkozhatnak a közlekedésben. A gyorsforgalmú utakon ideális esetben nem láthatók ilyen speciális járművek, de a vidéki, különösen a kisebb falvak közötti alsóbbrendű utakon az előfordulásuk gyakori – írja a kreszvaltozas.hu.

A mezőgazdasági munkagépek vezetőinek nehéz dolguk van a közúton, mert gépeikkel gyakran a teljes úttestet elfoglalják a közlekedés során. A szemből érkező vagy az előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és a mások biztonsága érdekében. Mégis a közúton közlekedő sofőrök jól teszik, ha ezeket a gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítik meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre. A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel.

Hírdetés

A munkagépek a közutakon lassan haladnak, a megszokott közúti járművekhez képest nagyobb méretűek lehetnek, ezért feltorlódhat mögöttük a forgalom, előzni viszont csak óvatosan, jól belátható útszakaszon lehet, nagy oldaltávolságot tartva. Mezőgazdasági járművel mindenütt lehet közlekedni, ahol azt a KRESZ nem tiltja. A mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek óránként maximum 25 km/órás, mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 km/órás sebességgel haladhatnak. A jelzőfényeknek nem szabad takarásban lenniük, a kombájnokról pedig le kell szerelni a vágóasztalt.

Mivel a forgalmat figyelmeztető kísérőjármű csak akkor kell hogy felvezesse a mezőgazdasági járművet, ha több mint 4,5 méter széles, így az autóvezetőknek fel kell készülniük rá, hogy váratlanul is felbukkanhatnak az utakon. A kíséretre nem kötelezett járművek java is túlméretes, és sebességük alacsony, gyakran húznak vontatmányt, így a hosszúak is lehetnek. Villogó, sárga fénnyel kell ellátni az olyan járműveket, amelyek szélesebbek 3 méternél.

Ugyan a mezőgazdasági gépeket megfelelően ki kell világítani, illetve meg kell takarítani a rátapadt sártól, hiszen ez szennyezi a közutat és balesethez is vezethet, ez nem mindig történik meg, így az észlelésük nehezebb. A pótkocsi rakományát le kell takarni, majd pedig rögzíteni, illetve megjelölni, ha a járművön túlnyúlik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »