Tătaru: maszk, távolságtartás, fertőtlenítés az ünnepek alatt is, rajtunk múlik, mi jön utána

Tătaru: maszk, távolságtartás, fertőtlenítés az ünnepek alatt is, rajtunk múlik, mi jön utána

Nem számít a koronavírusos esetek megugrására az ünnepek után Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, ám közben a kórházak intenzív osztályának a kibővítésén dolgozik.
A tárcavezető a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte az esetszám karácsony után is platón marad. Amikor a műsorvezető azt kérdezte, előfordulhat-e, hogy az ünnepek után újfent napi 10 000 fölé ugrik a koronavírussal diagnosztizáltak száma, Tătaru határozott nemmel válaszolt.

Így megmarad ez a plató, sőt, januárban csökkenhet is az esetszám. Ha meglesz az oltás, csökkenni fog az esetszám” – fogalmazott az egészségügyi tárca vezetője.


Arra a megjegyzésre, hogy számos európai ország plusz óvintézkedéseket vezetett be az ünnepekre, azt mondta, Romániában már az ősszel bevezettek olyan szigorításokat, mint például az iskolák bezárása,

a hatóságok pedig továbbra is kitartanak amellett, hogy a korlátozásokat az egyes településen tapasztalt járványhelyzethez igazítsák. Szerinte ugyanakkor a helyi hatóságoknak ellenőrizniük kell a szabályok betartását.

Hírdetés

„Tartsuk be az óvintézkedéseket abban a reményben, hogy jövőre normálisan ünnepelhetünk, kizárólag rajtunk múlik” – ezt üzente a miniszter a lakosságnak az elkövetkező időszakra.

Ismételten hangsúlyozta egyúttal, hogy a vendéglőkre és magánrendezvényekre vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben vannak, aki pedig otthon bulit szervez, annak szem előtt tartania, hogy minden olyan személy, aki nem családtag, fertőzött lehet.

„Az ünnepek intim pillanatok valamennyiünk számára. Legyenek meg ezek a pillanatok, de bizonyos szabályok mellett. Ha házon kívüli meghívott érkezik, viseljünk maszkot, tartsunk távolságot, ott kell lennie a fertőtlenítőnek. Ez az év más lesz, az ünnepek is mások” – húzta alá a tárcavezető.

– tette hozzá.


Nelu Tătaru az interjúban ugyanakkor arról is beszélt, hogy a kórházak intenzív osztályainak a kibővítését tervezik. Mint rámutatott, arra kérte az egészségügyi intézmények menedzsereit, hogy vizsgálják meg, hány ágyra van még szükségük.

Elmondása szerint jelen pillanatban körülbelül 1560 intenzív terápiás ágy a koronavírussal fertőzött páciensek rendelkezésére.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »