A sarki fényt fotózta, de kamerája a Space X rakétájának fényét is lencsevégre kapta

A sarki fényt fotózta, de kamerája a Space X rakétájának fényét is lencsevégre kapta

A sarki fényt fotózta, de kamerája a Space X rakétájának fényét is lencsevégre kapta Németi Róbert2024. 05. 03., p – 13:19 Debrőd |

A csodálatos asztro- és villámfotóiról ismert, debrődi származású Szemán Viktornak ismét elképesztő égi jelenséget sikerült lencsevégre kapnia csütörtök este, amikor faluja határából épp a sarki fényt fotózta, és az égbolton hirtelen egy fényes objektum is megjelent. Ahogy az nem sokkal később kiderült, a tanárként dolgozó fiatalember kamerái a Space X Falcon 9-es rakétájának fénycsóváját örökítette meg.

Az internetes felületeken tegnap este számos közösségi csoportban egy olyan, viszonylag gyorsan mozgó, erős fényt kibocsájtó objektumról számoltak be az emberek, mely csütörtök este, nem sokkal este tíz előtt bukkant fel az éjszakai égbolton. Voltak, akik a felvételeket különféle konspirációs elméletekkel illették, s persze olyanokból is bőven akadt, akik valami kézzel foghatóval próbálták megmagyarázni a történteket. A furcsa s igencsak ritka égi jelenséget a Kassához közeli Debrőd településről is jól lehetett látni, melyet Szemán Viktor évekkel ezelőtt elindított internetes kamerája is lencsevégre kapott. Míg a fiatalember épp odakint, fényképezőgépének objektívén keresztül pásztázta az északi égboltot a mi szegleteinkből is egyre gyakrabban látható sarki fény reményében, odabentről kamerájának az égbolton áthaladó fényes objektumot is sikerült rögzítenie. 

Hírdetés

„Már csütörtök délután elhatároztam, hogy aznap este sarki fényt fogok fotózni, mert az előrejelzések jó esélyt mutattak a töltött részecskék Földhöz történő elérésére, de ilyen látvánnyal nem számoltam. A sarki fény tegnap este nagyjából két-három percig volt megfigyelhető, majd nem sokkal később egy mesterséges, nagyon erősen világító objektum is áthaladt az égen. Őszintén szólva először kicsit megijedtem, nem voltam benne biztos, hogy pontosan mit láttam, de ahogy arra később az internetes forrásokon rátaláltam, az amerikai kontinensről kilőtt Space X Falcon 9-es rakétája volt az, ami átrepült felettünk” 

– közölte az Új Szóval Szemán Viktor. 

A fiatalember kamerája által rögzített videófelvételt 21:53-nál ide kattintva lehet megtekinteni.

Ahogy arról a magyarországi Időkép.hu portál is beszámolt, a rakéta fénycsóváját egy úgynevezett égi medúzához hasonlították. Az űrmedúza, angolul Space Jellyfish a portál magyarázata szerint akkor alakulhat ki, amikor éjszakai vagy hajnali időszakban egy rakétából kiáramló gázokról visszaverődnek a horizont alatt nem túl mélyen tartózkodó Nap sugarai. Ekkor van az, amikor a légköri nyomásnál sokkal nagyobb erővel távozó gázok a levegőben oldalirányban erősen szétterülnek, a Földről szemlélve kialakítva a medúza alakját. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »