Tat-Rod: a Tatra és a Praga V3S szerelemgyereke egy szobrászműhelyből

Tat-Rod: a Tatra és a Praga V3S szerelemgyereke egy szobrászműhelyből

Egy tízhengeres verda minden férfi szívét megdobogtatja. De ezt, ha látná, Mel Gibson is bizonyosan elvinné egy körre. Lehet, hogy a Mad Maxet is újra forgatná…

Ha a Vanek nevet halljuk, a magyar olvasónak a tragikusan szűkre szabott időkeretben is jelentős életművet alkotó Rejtő Jenő legendás regényhőse jut eszébe, akinek kalandjait az Idegenlégióban harsány röhögések közepette olvassuk. Hadd mutassunk be ma egy névrokont a kedves olvasóknak, a cseh Petr Vaněket, akit az ipari jellegű szobrászatra nyitott, műértő közönség elsősorban fémhulladékból készült szobrairól ismer. A cseh fővárosban és az Óriás-hegység ölelésében felváltva alkotó művész a tevékenységét művészi reciklációként határozza meg.

El tudsz képzelni egy olyan világot, ahol a hulladék életre kel?”

– teszi fel a kérdés honlapján, a Sector 66-on.

Petr Vaněk életnagyságú és kisebb fémszobrokat, egyedi trófeákat és dizájnbútorokat is készít fémből. Ez utóbbiakat főként rockkocsmákban és motoros bárokban láthatjuk, szobrai pedig a magánházak mellett gyárak, vállalatok fogadócsarnokaiban is megtalálhatók. Sok celebet és ismert személyiséget is a vásárlói között tudhat, a Harley-Davidson egyik tulajdonosának is van Vaněk-szobra, ami azért nem rossz referencia ebben a szubkultúrában.

De Hadházi Lászlótól tudjuk, hogy egy férfinak kell legyen hobbija,

akinek nincs, az csak vegetál. Valami, ami nem fontos, de minden pénzt el lehet rá cseszni.”

Bár a magyar humorista stand upját Vaněk úr nem hallhatta, de hobbija neki is van: amikor nem szobrászkodik, rat rodokat épít. A nyitóképen látható gépszörnyet nem számolt munkaórányi ráfordítással, két éven át építette. Amivel pedig két évet kézimunkázunk, annak az értéke valószínűleg megfizethetetlen. Ismerjék meg az embert a gép mögött.

Bár a jármű már korábban elkészült, jómagam csak nemrégiben figyeltem fel rá, amikor megosztotta egy amerikai posztapokaliptikus tárgyakkal foglalkozó csoportban. Életvitelszerűen készít posztapokaliptikus eszközöket?

Nem, nem ebből élek. A posztapokaliptikus autó megépítése voltaképpen a fémszobrászi munkám melléktermékének tekinthető. Bevételszerző tevékenységem a szobrászat, főként autóipari, illetve egyéb fém alkatrészekből, hulladékokból. Természetesen van egyfajta kötődésem a járművekhez és a motorokhoz.

Mi inspirálta önt egy ilyen jellegű autó megalkotására?

Nagyon szeretem a hot rodokat. Ugyanakkor tudom, hogy egy ilyen fajta jármű elkészítéséhez nem vagyok elég precíz. Azt a szépséget és precizitást, amitől hot rod egy hot rod, saját korlátaim miatt nem tudnám megadni egy átépítendő autónak.

A rat rodnál viszont nem feltétel a szépség és a precizitás, épp az ellenkezője a cél. Először egy V8-assal próbálkoztam, egy 5 literes Grand Cherokee Jeepet véve alapul. A projekt felénél tarthattam, amikor rájöttem, hogy egy V8-as nem olyan érdekes, minden második faluban találni. Végiggondoltam, mit adtunk mi, csehek, csehszlovákok az autóiparnak. A Škoda, a LIAZ és a Tatra kézenfekvő volt, meg persze a Zetor, de traktormotort nem akartam. A LIAZ sem jött be. A Škoda igazából sosem gyártott nagy motorokat, így azt is kizártam. Maradt a Tatra.

Mi következett azután, hogy kiválasztotta a megfelelő alapanyagot?

Körülbelül két hónapig kizárólag videókat néztem arról, hogyan újítanak fel hozzáértők Tatra motorokat. Sok szerelő újít fel régi teherautó-motorokat, akik az erről készült videókat az ügyfelek tájékoztatására feltöltik a YouTube-ra. Néztem ezeket az anyagokat, és próbáltam megérteni a különbséget a 8, 10 és 12 hengeres motorok felújítása között, hogy biztosan a számomra leginkább megfelelő motort válasszam. Végül a tízhengeres mellett döntöttem.

Hírdetés

Mennyi ideig építette az autót?

Ha nem esett volna, vagy a folyamat közben nem romlott volna a munkaerkölcsöm, akkor egy év alatt talán összejött volna, de így hozzávetőleg két évig tartott. A gép üzemképes állapotban van, késznek mondható, de befejezettnek nem, még mindig kell rajta valamit csiszolni, hogy még szebb, jobb, funkcionálisabb legyen.

Milyen kihívásokkal találkozott az építés során?

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem vagyok konstruktőr, az autók építéséről laikus ismereteim vannak. Természetesen ismerem a motor, a kuplung, a váltó működési elvét, de nem szakértői szinten. Az első komolyabb probléma a váltó kialakítása volt, mivel az eredetit az én koncepciómban nem tudtam felhasználni. Az alváz kialakításával is sokat dolgoztam. Át kellett gondolni, hol kapjanak helyet a merevítések. A tengelyeket egy 14 tonnás Iveco Eurocargo teherautóból vettem ki. Ennek a megfelelő beépítése, a felfüggesztések kialakítása is adott munkát.

A váltóátépítésen túl történt valamilyen egyéb, komolyabb beavatkozás a Tatra-motorba?

Nem, mivel nem értek hozzá, egy felújított motrot vásároltam. A Tatráknál gyakori volt, hogy folyt belőlük az olaj, ezért fontos volt számomra, hogy tökéletes műszaki állapotban legyen. A felújítást egy ismert műhely végezte, és ezt hiszem, nagyon jól megoldották.

A kabin a csehszlovák autóipar egy másik ikonikus termékéből, a Praga V3S-ből származik. Ezt hogy építette be?

Ezzel már volt tapasztalatom, az első, Creep fantázianevű autómnál is ilyen kabinnal dolgoztam. Mivel a Tatrában és a V3S-ben különbözőképpen van a váltó elhelyezve, ki kellett vágnom a kabinból a középső alagutat, hogy a váltót be tudjam építeni.

Mekkora lett a Tat-Rod végsebessége?

Voltaképpen szégyen, hogy még sosem vittem ki a reptérre, hogy ott csapassam vele, de becslésem szerint 130 km/h körül lehet a végsebessége. Eddig legfeljebb százzal mentem vele, de az is félelmetes élmény volt.

A biztonságot pedig egy géppuska szolgáltatja…

Természetesen ez csak dísz. Van egy csapatunk, amellyel bemutatózni járunk rendezvényekre, főként fesztiválokra.

Én az első látásra rajongó lettem, de milyen visszajelzéseket kap, amikor az emberek meglátják, és még inkább meghallják a Tat-Rodot?

A reakciókat alapvetően két csoportra oszthatjuk. A legtöbb embernek tetszik, a belőle sugárzó erő magával ragadja őket. Nagyon kis számban, főként a konzervatív Tatra-rajongóktól kaptam már olyan hozzászólást is, hogy na már megint valaki tönkretett egy Tatra-motrot.

A Tat-Rodból egyelőre egy példány van. Gondolom, sorozatgyártást nem tervez. Mik a további tervei vele?

Nem, sorozatgyártás biztos nem lesz. (Nevet.) Ha valaki rendelne egyet, talán képes lennék újra megcsinálni, de nem tudom, hogy akarom-e.

Természetesen az építés során, illetve után rájöttem, milyen hibákat követtem el, de ez előfordul a prototípusoknál. Ha valaki megvenné ezt, akkor, gondolom, hiányozna, és építenék egy újat. Vagy az is lehet, hogy valamilyen más konstrukciót készítenék. De, egy szóval, igen, valószínűleg építenék egy újat.

A Tat-Rod megépítésére két évet áldozott az életéből. Nyilván a munka során rengeteg tudást és tapasztalatot gyűjtött, ami megfizethetetlen. Ha meg kellene becsülni a jármű árát, hova lőné be, mennyit ér a Tat-Rod?

Ezt nagyon nehéz megmondani. Csak az anyagköltség fél millió cseh koronára tehető (kb. 20 ezer euró). A pontos munkaórákat a két év során nem vezettem, de úgy gondolom, olyan egy millió korona körül lehet az értéke.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »