Támogatásáról biztosította Kongót a jövőbe néző belga király

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tárgyaló Fülöp, belga király pénteki beszédében arra biztatta az ország második legnagyobb városa, Lubumbashi egyetemének diákjait, hogy "a jövőbe nézzenek", s egyben Belgium támogatásáról biztosította a válságokkal küzdő országot.

Fülöp király és Matild királyné a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Félix Tshisekedi meghívására kedden érkezett az országba. A négynaposra tervezett látogatás első napján a király mély sajnálatát fejezte ki az ország lakosai ellen a belga gyarmati uralom idején elkövetett bűnök miatt.

Pénteken, a lubumbashi egyetemistáknak úgy fogalmazott: "ma a jövőbe tekintünk, s ez a jövő az önöké". Majd azt hangsúlyozta, hogy "nincs fejlődés béke nélkül, és nincs béke fejlődés nélkül".

"Még mindig sok a kihívás" – fogalmazott az uralkodó a pénteki beszédében, s konkrétan a szegénység elleni harcot említette. Kiemelte azt is, hogy nagyon fontos javítani az ország biztonsági helyzetén, elsősorban Kongó keleti vidékein. "Belgium az önök oldalán áll ebben a küzdelemben" – mondta. Kifejtette: Kongónak rengeteg ásványkincse van, amely gazdaggá teheti az országot.

Hírdetés

Kongót II. Lipót belga király gyarmatosította, akinek az óriási afrikai ország 1885 és 1908 között a magánbirtoka volt.

Fülöp király már két évvel ezelőtt levelet intézett Tshisekedihez. A levélben "legmélyebb bocsánatot" kért a gyarmatosítás "sebeiért". A 2013-ban hatalomra került belga uralkodó sajnálatát fejezte ki "az erőszakos és kegyetlen cselekedetekért".

"A bocsánatkérés megtörtént, s ez kezdete az új partnerségnek, amely megszilárdul majd" – fogalmazott hétfőn este Kinshasában a kongói kormány szóvivője, Patrick Muyaya. Leszögezte, hogy "nem feledjük a múltat, de a jövőbe tekintünk". Pénteken Fülöp király afölötti örömének adott hangot, hogy "ismét dinamikusak" a belga-kongói kapcsolatok.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »