„Magyar Péternél megfelelőbb ellenfelet nem kívánhattunk volna Soros Györgytől” – a parlamenti pártok is értelmezték a választások eredményeit

„Magyar Péternél megfelelőbb ellenfelet nem kívánhattunk volna Soros Györgytől” – a parlamenti pártok is értelmezték a választások eredményeit

A dupla választást követően azonnal parlamenti ülés következett, az ellenzéki és a kormánypárti szónokok is értelmezték a vasárnap történteket. Simicskó István (KDNP) az ülésről távolmaradó Momentumot „temette” – a pártnak Rétvári Bence államtitkár át is keresztelte -, Ungár Péter (LMP) pedig Vitézy Dávid választási szereplését és ennek következményeit elemezgette. A Jobbik megerősítette, teljes tisztújítás jön, az önkritika miatt a KDNP-s államtitkár megdicsérte a párt szónokát. A Momentum be sem ment az ülésterembe. A Fidesz szónoka szerint Magyar Péter az a politikai ellenfél, akinél kívánni sem tudtak volna megfelelőbbet Soros Györgytől.

Szónokként Ungár Péter LMP-társelnök először a fővárosi önkormányzati választásról beszélt, borítékolta, hogy újraválasztás következik a kis különbség miatt Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között.

„Nagyon sok alkalmi koalíció köttetik majd, de nagyon hamar ki fog derülni, hogy ki az, aki a saját hasznát tekinti, és kinek a város a legfontosabb” – ecsetelte.

Ezen kívül a győri eredményt emelte ki, ott Pintér Bence, az LMP-s támogatottságú ellenzéki jelölt győzött és váltja a kormánypárti Dézsi Csaba András orvost.

Azt is mondta, hogy azért az eddigi politikájukat „érdemi kritika érte”, ez látszik az eredmények összességéből. Abban viszont reménykedik, hogy Vitézy Dávid programjából minél több megvalósul, bárki lesz a főpolgármester. Ezzel is kapcsolatban kérte a kormánypártokat, ne büntessék Budapestet pénzelvétellel.

Dömötör Csaba államtitkárként válaszolt, szerinte nem véletlen, hogy az LMP szónoka nem beszélt az EP-választási eredményekről, amelyen 2 milliónál is több szavazó tüntette ki bizalmával a Fidesz-KDNP-t. A majdan hivatalba lépő főpolgármesternek jó munkát kívánt, függetlenül attól, hogy ki lesz az.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) azt emelte ki, hogy a valaha volt legrosszabb arányban nyerte a Fidesz az EP-választást, és a fővárosban sem értek el átütő sikert, de kitért arra is, hogy Vitézy Dávid a trójai falova volt a kormánypártoknak, és azt is közölte, soha nem lesz annyi pénze, mint Ungár Péternek, hogy „saját főpolgármester-jelöltet vegyen”.

Ezt követően Karácsony Gergely főpolgármester városvezetői érdemeit sorolta, például a Lánchíd felújítását, a közparkok létesítését és felújítását, a Római parti mobilgát építésének megakadályozását.

Beszédére Rétvári Bence államtitkár reagált a kormány részéről: megjegyezte, Tordai Bence pártelnök épp éjjel lépett ki a Párbeszédből, és azt is, hogy a pártnál „még a tengerentúli forrásokon is összevesznek”. Felidézte, nem igazán lehet pénzmegvonásról beszélni Budapest esetében, amikor 80 milliárd forintnyi forrásból segítették egészségügyi intézmények működését, felújítását.

Dúró Dóra (Mi Hazánk) szerint 18 vármegyében „ezüstérmes” volt a Mi Hazánk, 5 egyéni győztesük is lett a 10 ezer fő fölötti városok körében a vasárnapi önkormányzati választásokon, miközben a hírműsorok esetében a „legelhallgatottabb” párt.

Az EP-választáson pedig növelni tudta százalékos eredményét is, egyetlenként, annak ellenére, hogy megjelent a Tisza Párt. Bejelentette, Borvendég Zsuzsanna történész ül majd be az Európai Parlamentbe a párt részéről.

Szerinte leszerepeltek a közvélemény-kutatók is, amelyek azt jósolták 2019-ben és most is, hogy nem jutnak mandátumhoz, de egyik esetben sem volt igazuk.

Megköszönte az embereknek a rekord magas választási részvételt.

Répássy Róbert államtitkár utóbbi kijelentéséhez csatlakozott, a vasárnapi nap a demokrácia ünnepe volt szerinte. Reagált arra is, hogy a Mi Hazánk szerint a sajtó elhallgattatja. Szerinte nincs így, ez pedig épp a sajtószabadságot jelzi, hogy maga értékelheti, mennyi teret enged, kinek és hogyan.

Lukács László György frakcióvezető (Jobbik) szerint az ellenzéknek le kell vonnia a következtetést, de akik sikert értek el, azok számára is lettek tanulságok. A Jobbik szereplését tragikusnak nevezte, de üdvözölte a velük egy értékrendet valló jelöltek eredményeit.

Bejelentette,

Hírdetés

teljes tisztújító kongresszus jön a pártban,

hogy a párt újjáéledését segíthesse a kongresszus.

Állást foglalt az akkumulátorgyárak és a kínai befolyás ellen, és ne vehessék el a magyarok munkáját a „migránsmunkások”. „Ezt a parlamentben lehet megállítani” – jegyezte meg.

Soltész Miklós államtitkár válaszában megdicsérte a Jobbik önkritikus hozzászólását, dicsérte is a Momentumhoz képest, amely viszont be sem jött a parlament ülésére. De felidézte, hogyan kanyarodott el a nemzeti radikális irányból a baloldal felé. Meglátása szerint ellenzékváltó hangulat volt vasárnap, hiába ígérte korábban Dobrev Klára és a DK, hogy a választások után majd nekiesnek a kormánypártoknak.

Komjáthi Imre (MSZP) párttárselnök napirend előtt az odafigyelés és a gondoskodás szükségességéről beszélt, illetve hogy legyenek olyan ügyek, amelyeket kivesznek a pártok közötti csatározás világából.

Kritizálta a kormányt, hogy félelmet és gyűlöletet gerjesztett a kampányban ahelyett, hogy a sikereiről beszélt volna, már ha lettek volna ilyenek akár az egészségügy vagy a gazdaság terén. Példaként említette, hogy szerintem hamarosan a Fülöp szigetekről érkezettek végzik majd az ápoló tevékenységet a magyarországi kórházakban.

„Az MSZP a politika emberi hangja, az volt és az lesz, nem fogjuk feladni” – zárta szavait.

Fónagy János államtitkár szerint „ez a hang nem változik, ugyanaz, mint 10, 20 vagy 50 évvel ezelőtt volt”. Felidézte, szó sem volt félelemkeltésről, a félelmet a valóság gerjesztette, három éven át a Covid, azt követően pedig a háborúk, először csak az ukrajnai, aztán a közel-keleti is. „Nem a félelemmel operálunk” – zárta gondolatait.

Az ellenzéki képviselők közül utolsóként a DK-s Barkóczi Balázs kért szót. „A szociáldemokraták és a zöldek megőrizték a vezető helyüket a legtöbb budapesti kerületben és a főváros élén” – mondta, majd a vidéki erősödésről beszélt.

Az EP-választásra térve azt mondta, ott maradtak a jövő EU-jában, „maradunk, akik vagyunk”, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy ennek nincs akkora támogatottsága. Kiemelte még, a két kijutott képviselő lesz az a kettő, aki baloldali.

Zsigmond Barna Pál államtitkár szerint lehet, hogy a DK nem vette észre, de mindkét vasárnapi választást a Fidesz nyerte, kiállva a béke mellett. „Minden megyei közgyűlési választást megnyertünk, és a megyei jogú városának többségét is” – húzta alá. A választók szerinte megüzenték a pártoknak, hogy nem kérnek a hazaárulókból, Brüsszel magyarországi képviselőiből, nagyobb szerénységet javasolt hát a DK-soknak. Az ő olvasatában egyértelmű európai áttörés történt az EP-választásokon, több országban is előre hozott választások jönnek az eredmények hatására. Magyarországon viszont „nem rendült meg a kormány”.

Simicskó István (KDNP) rögzítette, mindkét vasárnapi választást a Fidesz és a KDNP nyerte meg, és ő is megköszönte a választási szereplők, háttérmunkások és szavazók odaadását.

A demokrácia sikerének tekinti, hogy ennyivel megdőlt az önkormányzati és EP-választási részvételi rekord is.

„Nyilván változást látunk, többek között látjuk, hogy a baloldalon milyen súlyos problémák vannak, ez önvizsgálatra mindenképp okot kell, hogy szolgáltasson” – mondta, kiemelve, hogy a Momentum „nomen est omen” egy pillanatnak tűnik csupán, amit Donáth Anna pártelnök lemondása is mutat.

Bízik benne, hogy minél több olyan képviselő repül Brüsszelbe, aki a józan belátás alapján a béke pártján áll.

Szónoklatára Rétvári Bence államtitkár reagált, megjegyezve, hogy mintha mindenki győztesnek tartaná magát. Ideig-óráig lehet szerinte valaki divatos, a Momentum, Márki-Zay Péter vagy most Magyar Péter, ha külföldről kapja a témát és a pénzt és ebbe beleáll, könnyen az lehet a sorsa, mint most a Momentumnak, amelynek most már csak a budapesti parlamentben van mandátuma.

„Mi a magyar emberekben bízunk” – nyomatékosította.

Menczer Tamás, a Fidesz szóvivője volt az utolsó napirend előtti szónok.

A Fidesz szerinte is megnyerte a vasárnapi választásokat „a baloldali roncsderbi mellett”. A Momentum – mint felidézte saját korábbi vélekedését – pedig a politika szemétdombjára kerül most.

„Önök azok maradnak, akik eddig voltak” – fordult a baloldal felé a politikus, de szerinte ebből a magyar emberek már nem kérnek.

Magyar Péter és az „új baloldal” eredményének pedig nagyon örül, ha kérni kellett volna ellenfelet, Soros Györgytől ilyet kért volna. „Pontosan tudjuk, hogy el fogja árulni a választóit, pontosan úgy, ahogy a feleségét elárulta. Legyőztük az elődeit, őt is le fogjuk, újra és újra” – zárta gondolatai, amelyekre Dömötör Csaba államtitkár reagált: vasárnap ha országgyűlési választás lett volna, kétharmados Fidesz-KDNP-s többség született volna.

A napirend előtti felszólalások sorát a bolgár nemzetiségi szószóló, Varga Szimeon szónoklata zárta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »