Szoborsorsaink Galántán

Szoborsorsaink Galántán

Szoborsosraink című könyvét mutatta be Orosz Örs a Mátyusföldön. A Sine Metu polgári társulás elnöke az emlékvédelmet a felvidéki aktív fiatalok és tenni akarók figyelmébe ajánlja.

Orosz Örs a 2022-ben megjelent Szoborsorsaink című könyvét mutatta be a Mátyusföldön.

A Sine Metu kiadójából kikerült könyvből a forgalmazó Családi Könyvklub már az első héten eladta szinte az összes példányt az első kiadásból, így további kiadást kellett rendelni – tudtuk meg Orosz Örstől.

A Magyar Szövetség listáján szereplő EP képviselő-jelölt Orosz Örssek portálunk újságírója, Szomolai Andrea beszélgetett a felvidéki emlékvédelemről és szoborsorsokról a galántai Pázmány Péter Alapítvány székházában. A közönség nyílt érdeklődéssel fogadta a Sine Metu elnökének izgalmas történeteit.

Elárulta, újabban ő maga foglalkozik a kutak feltárásával, miután kitanulta annak technikáját, régebben az ilyen bevetésekre a Sine Metu profi hegymászójának szolgáltatásait vették igénybe.

Hírdetés

A Sine Metu társulás mára szervezetten működik, megvannak már a tapasztalataik és kapcsolataik ahhoz, hogy sikeresen vegyék a bürokráciai akadályokat is, valamint nagy projektekben is részt vegyenek.

A Szoborsorsaink című kiadvány Orosz Örs és csapatának értékmentő munkálatát tárja fel, közel ezer fénykép segítségével. Kiváló útmutató történészeknek, érdeklődőknek, de turistáknak is ahhoz, hogy olyan helyeket és emlékműveket fedezhessenek fel, amelyeket a múlt század történelmi viharai, vagy nemzetiségek és politikai összecsapások alaposan megtépáztak.

A borítóra a kiadó egy régi, történelmi fotót akart tenni, mi azonban ragaszkodtunk egy élő, lélegző képhez, amely azt szimbolizálja, itt vagyunk, tenni akarunk, teszünk és tenni is fogunk. A mi feladatunk megőrizni, megtalálni és újra felépíteni azt, amit őseink ránk hagytak”

– magyarázta Orosz Örs.

A közönségtalálkozó során a szerző sokáig beszélgetett az érdeklődőkkel a felvidéki régiók magyarságát érintő kérdésekről, szórvány és tömbvidékek harcai közti különbségekről.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »