Szlovákiában a szülők csaknem 78 százaléka spórol a gyermeke jövőjére

Szlovákiában a szülők csaknem 78 százaléka spórol a gyermeke jövőjére

A szlovákiai polgárok több mint háromnegyede spórol a gyermeke jövőjére, leggyakrabban már születésétől kezdve. A megkérdezettek csaknem fele zsebpénzt is ad a gyermekének. A szülők mindössze 8,2%-a nem tervez pénzt megtakarítani gyermeke számára, ami 1,5%-kal kevesebb, mint Csehországban. Ez a Port befektetési platform felmérésből derült ki, amelyet az Ipsos ügynökség 1365 válaszadóból álló mintán végzett Szlovákiában és Csehországban.

„A jó hír az, hogy Szlovákiában a szülők közel fele spórol a gyermekeinek már születésük óta. Ebben a tekintetben jobbak vagyunk a cseheknél, ahol csak a szülők 38,9%-a tesz félre a gyermekeinek. Az egyetemes tanács továbbra is érvényes: minél tovább spórolunk a gyerekeinknek, annál többet tudunk nekik megtakarítani. És ez különösen igaz, ha befektetéssel kamatoztatjuk a megspórolt pénzt”

– mondta Marek Malina, a Port elemzője.

Hozzátette: Szlovákiában a szülők csaknem 54 százalékának nincs konkrét célja, amelyre pénzt takarít meg gyermekének. Tavaly még többen voltak, mégpedig 56,6%. A szülők 30%-a gyermeke felnőttkori önállóságára, 28,4%-a pedig az oktatásra spórol pénzt. Az elemző pontosította, hogy a megtakarított összeget a gyerekek a jövőben például külföldi egyetemi tanulmányokkal kapcsolatos kiadásokra, vagy első otthonuk megszerzésére fordíthatják.

Hírdetés

Leggyakrabban a szülők legfeljebb havi 60 eurót tudnak megspórolni a gyermeküknek – ez a válaszadók nem egész 84 százalékának válaszából derült ki. Több mint 120 eurót csak a szülők 6,4%-a tud megtakarítani. „Ezek a számok nagyon hasonlóak a tavalyi felméréshez. Érdekes, hogy a szlovákok gyakran bőkezűbbek gyermekeikkel szemben, mint a csehek” – magyarázta Malina.

Elmondása szerint a válaszadók több mint 60 százaléka nem tud félretenni gyermekük jövőjére, mert nem engedhetik meg maguknak. Ez éves szinten enyhe növekedés. A szülők több mint 10%-a azt szeretné, ha gyermeke magáról gondoskodna, és valamivel kevesebben vélik úgy, hogy gyermeküknek a jövőben nem lesz szüksége megtakarításra, vagy nincs idejük spórolni.

A szülők leggyakrabban (kevesebb mint 39%) megtakarítási számlát használnak, hogy pénzt takarítsanak meg gyermekeiknek. A második helyen a befektetési életbiztosítás áll több mint 20%-kal. A szülők amellett, hogy hozzájárulnak a jövőhöz, pénzt is adnak gyermekeiknek zsebpénz formájában. Szlovákiában a szülők 47,5%-a tesz így, míg Csehországban 13,3%-kal többen. Sok gyerek készpénzes ajándékot is kap rokonaitól, Szlovákiában a szülők 49,7%-a számolt be erről.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »