Szlovákia kedvezőbb áron vásárol új gyógyszereket, a megtakarított pénzt pedig az egészségügyre fordítják

Szlovákia kedvezőbb áron vásárol új gyógyszereket, a megtakarított pénzt pedig az egészségügyre fordítják

Több mint 110 millió eurót sikerült tavaly megspórolnia a Nemzeti Egészségügyi Érték- és Technológiai Intézetnek (NIHO) és az egészségügyi minisztériumnak azzal, hogy a gyógyszergyártók kedvezményeket biztosítottak az államnak az új gyógyszerekre.

„Ezen az összegen például több mint 47 új MRI-berendezést vásárolhatnak a szlovákiai kórházaknak“ – állapította meg a NIHO igazgatója, Michal Staňák. Az így megspórolt pénz a közegészségügyben marad és a betegeknek nyújtott egészségügyi ellátás minőségének javítására fordítható.

A NIHO tavaly 26 új gyógyszert értékelt 46 indikáció szempontjából.

A folyamat kezdetén a gyógyszercég megjelenik a piacon a gyógyszerrel, melynek meghatározza az árát. A NIHO ezt követően elemzi, majd annak betegekre gyakorolt hatása szempontjából kiszámítja, milyen ár mellett költséghatékony a gyógyszer.

Hírdetés

Ezt az elemzést továbbítja az egészségügyi minisztériumnak és közzéteszi a NIHO weboldalán. Ezután a gyógyszercég és a minisztérium közötti tárgyalások során határozzák meg a gyógyszer végső, gyakorta alacsonyabb árát, melyet a minisztérium jóváhagy és ezt követően a gyógyszer előírható a betegeknek.

„A többi fejlett országhoz hasonlóan Szlovákiában is indokolt a NIHO megléte, amit a gyógyszerpolitikában elért megtakarítások indokolnak. Ezek a pénzeszközök a közegészségügyben maradnak és a betegekről való gondoskodás színvonalának emelését szolgálják“ – jelentette ki a NIHO igazgatója, Michal Staňák.

Hangsúlyozta, hogy 2022-ben bekerültek a kategorizációba drágább gyógyszerek is, melyek a betegek gyógyulását szolgálják, de kedvezőbb áron. A gyógyszercégek ugyanis a NIHO értékelése alapján a minisztériummal folytatott tárgyalások során kellő árengedményt tettek a gyógyszerre annak költséghatékonyságához.

Működésének elmúlt két évében az ügynökség létrehozási költségeinek 65-szörös megtérülését érte el. Közel 30 közgazdászt, matematikust, gyógyszerészt, orvost és egyéb elemzőt foglalkoztat. Az értékelés minősége szempontjából nagyon fontos tényező a NIHO függetlensége, melyet Staňák szerint veszélyeztet a tevékenységével kapcsolatos, június 12-én elfogadott törvénymódosítás, amely megváltoztatja a finanszírozás forrásait és az igazgatói poszt betöltésére vonatkozó kvalifikációs követelményeket.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »