Szlovákia is növelni akarja a szélerőművek számát

Szlovákia is növelni akarja a szélerőművek számát

Az elbírálási folyamat jelenleg még több évig is eltarthat. Könnyítést jelenthet, hogy az új szabályozás értelmében a legföljebb 2 megawattos szélerőműparkok esetében nem kellene az energiapolitikával való megfelelőséget igazoló tanúsítvány.

Eddig még csak két szélerőműpark van Szlovákiában. A Korlátkő melletti az Erdőháton és a verbóci (Miava mellett; a szilaszorosit 2008-ban leszerelték). Az első 2003-tól üzemel, a másik (kettő) a következő évtől.

A két létező szélerőműpark együttes teljesítménye 3,1 megawatt, ami összesen 1450 háztartás áramfogyasztását tudja fedezni.

A szélenergia hasznosítása szempontjából Szlovákia az utolsók közt kullog Európában. De igyekszik behozni a lemaradását. A gazdasági tárca jelenleg 10 szélerőmű-építési tervet tart nyilván, és többnek az engedélyezése már a környezeti hatásvizsgálat első szakaszán is túljutott.

A minisztérium igyekszik egyszerűsíteni az ügyintézést a lerövidíteni a villanyáram-elosztórendszerhez való csatlakozás hétéves időtartamát is.

Ha valamelyik pályazatot visszavonják, vagy elutasítják, a megújuló erőforrásokra kínált 407 megawatt kapacitásból más pályázók részesülhetnek.

Hírdetés

A minisztérium 2030-ig 500 MW-ra tervezi növelni a szélerőművek nyújtotta energiát. (Csak összehasonlításként: a szomszédos Ausztriában jelenleg 3120 MW a szélerőművek teljesítménye.)

A gazdasági tárca e célból rövidesen közzéteszi a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelésre szolgáló új létesítmények építésérének támogatására vonatkozó első fölhívását. A terveknek 2026-ig kell elkészülniük.

Ezenkívül a modernizációs alapból is tervez beruházási támogatásokat nyújtani a szél- és naperőművek építéséhez, amelyből 2030-ig lehet majd a terveket finanszírozni.

Ami az engedélyezési eljárások ésszerűsítését és egyszerűsítését illeti, az energiatörvény folyamatban lévő módosításának részeként két megawatt teljesítményig nem lesz szükség az állam energiapolitikájával való összhangot igazoló megfelelőségi tanúsítványra sem.

Az ügyintézés azonban még így is elég hosszadalmas és nehézkes. Ráadásul az állami szervek sokszor nem tartják be a határidőket sem. Az ún. Tiszta Energiacsomag (Clean Energy Package) megszabta uniós szabályokat se alkalmazzák még – állítólag, mert a koronajárvány idején nem volt lehetőség a szakmai konzultációkra.

Túl drágák a hálózati csatlakozáshoz szükséges komponensek is. 1 MW zöldáram bekötése a nyugat-szlovákiai elosztórendszerbe akár 165 ezer €-ba is belekerül, ami 20 %-kal is megnöveli a beruházási költségeket.

Így érthető, hogy befektetők nem tolonganak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »