Szlovákia az Unió egyik leggálánsabb országa a munkanélküliek támogatása terén

Szlovákia az Unió egyik leggálánsabb országa a munkanélküliek támogatása terén

Nyitókép: SITA

Szlovákia azon uniós tagországok közé tartozik, ahol a legmagasabb mértékű a bevételkiesés kompenzációja a munkahely elvesztése esetén. A munkanélküli segély Szlovákiában a havi tiszta bér 66 százaléka, amivel a tagországok közül az 5. helyen szerepel. Ami a munkanélküli segély folyósításának idejét illeti, e téren Szlovákia a sereghajtók között szerepel. A támogatás folyósítása ugyanis 6 hónapig tart. Ennél rövidebb időszak csak két másik országban van érvényben, tájékoztatott a Stratégiai Elemzések Intézete (ISA).

A régi uniós tagországok és az újonnan csatlakozott, posztkommunista blokk országai között a munkanélküli segély folyósításának ideje különböző.

Míg Magyarországon csak 3 hónapig jár a munkanélküli segély, addig Ausztriában gyakorlatilag korlátlan ideig. Igaz, összege idővel csökken.

Hírdetés

A legkevesebb bérkompenzációt a munkahely elvesztése esetén Lengyelországban fizetik, átlagosan a korábbi bér 19 százalékáig. A legtöbbet Luxemburgban adják, 12 hónapon keresztül az addigi fizetés 86 százalékát.

A munkanélküli segély megítélésének feltételei az egyes tagországokban különbözően. Általános elv, hogy az aktív időszak alatt befizetett járulék összegétől függ. De befolyásolhatja az illető életkora is. A fiatalabbak ugyanis könnyebben tudnak új munkahelyet találni, mint az idősebbek.

Szlovákiában azonban nincs ilyen életkori kitétel. Nálunk a munkanélküli segély folyósításának paraméterei életkortól függetlenek.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »