Szlovákia a legdrágább V4-ország, még a cseheknél is olcsóbb az élet

Szlovákia a legdrágább V4-ország, még a cseheknél is olcsóbb az élet

Már Portugáliát is megelőztük árak tekintetében, és felzárkóztunk a spanyolokhoz – vajon a fizetésünk is ehhez mérten emelkedett?

Az Eurostat legfrissebb adatai alapján Szlovákia a legdrágább V4-országgá avanzsált. Csehországgal összehasonlítva az árszint nagyjából tíz százalékkal közelebb van az uniós átlaghoz.

Különösen a lakhatás és az energiaszámlák kerülnek sokba – ezeknek van a legnagyobb részarányuk a fogyasztói kosarunkban.

Elemzők szerint az árak emelkedése önmagában nem jelentene problémát, amennyiben a gazdaság egésze – beleértve a béreket is – együtt nőne velük, ám nálunk sajnos nem ez a helyzet.

Hírdetés

Egy átlagos szlovák állampolgár tavalyelőtt még hét százalékkal kevesebbet fizetett az élelmiszerért, mint egy portugál lakos, azonban mára éles fordulatot vett a helyzet.

Szlovákiában az árszint 2021-ben két százalékponttal emelkedett, és elérte az európai átlagfizetés 90 százalékát, míg a portugálok 89 százalékon maradtak.

A problémát abban kell keresni, hogy más országokhoz képest nagyobb arányban költünk az egyre dráguló élelmiszerekre és az energiára. Bár a bérek is emelkednek, idén már korántsem tartják a tempót az inflációval, holott tavaly még így volt.

(hnonline)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »