Szijjártó Péter: háborús pszichózis légkörében Brüsszel

A háborús pszichózis légköre, újabb fegyverszállítások és milliárdok Ukrajnának. Ilyen közegben kell képviselni a józan ész hangját a luxemburgi ülésteremben – így fogalmazott közösségi oldalán a külügyminiszter az EU-s külügyminiszterek és hadügyminiszterek tanácskozásán. Szijjártó Péter a tanácskozás után arról beszélt, hogy egyre erőteljesebb a háborús készülődés. A védelmi miniszterek helyzetértékeléséről azt mondta: a résztvevők közül senki nem vitatja, hogy a fronton a helyzet kritikussá vált. A hadszíntéren ugyanis stratégiai aspektusokból is egyre jelentősebb hátrányban vannak az ukránok, az oroszok fegyverzeti előnye pedig folyamatosan nő. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a következtetéseket azonban eltérően vonták le a tanácskozáson részt vevő miniszterek. Azt mondta, hogy Brüsszel rendkívül veszélyes módon világháborús készülődésre reagál. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: mindenki arról beszélt, hogy milyen fegyvereket, milyen ütemezéssel küldjenek Ukrajnának:

„Kétségbeesett raktárkisöprést hallgathattunk végig, amelyben mindenki a végsőkig elhasználva készleteket próbál újabb és újabb fegyverek felajánlásával reagálni a helyzetre. A brüsszeli reakció az, hogy minél több további fegyverszállításra kerüljön sor.” A miniszter úgy folytatta: ez az a stratégia, ami totális kudarcot szenvedett az elmúlt két év során. Hozzátette: a fegyverszállítások csak a háború meghosszabbításával járhatnak, és tovább növelik a világháború kitörésének lehetőségét. A magyar következtetésről a tárcavezető azt mondta: a fronton a helyzet kritikussá válása arra ad okot, hogy megsokszorozzuk a békeköveteléseket.

Hírdetés

„Fegyverszállításokkal csak többen halnak meg, csak távolabb kerülünk a békétől, ezért itt az ideje, hogy a béketörekvések és a diplomácia vegye át a fegyverszállítások helyét. Csak akkor tudjuk megállítani a hadszíntéri helyzet romlását, ha véget vetünk a háborúnak.” Szijjártó Péter úgy fogalmazott: mi magyarok készen állunk minden béketerv megvitatására, ehhez azonban mindkét háborúzó fél jelenlétére van szükség.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »