Szétverték Hollandiát a kijárási tilalom ellen tiltakozók

Szétverték Hollandiát a kijárási tilalom ellen tiltakozók

A múlt hét végén életbe lépett éjszakai kijárási tilalom Hollandiában kiverte a biztosítékot.

A kijárási tilalom elleni demonstráció, illetve az ennek nyomán kitört rendzavarás Amszterdamban és Eindhovenben kezdődött, ahol tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy mindenfajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat, könnygázt és gumibotot vetett be a tiltakozók ellen.

Az NS holland vasúttársaság Eindhoven elkerülésére szólította fel az utasokat. Más városokban is, este 9 óra körül – a kijárási tilalom kezdetekor – zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Amszterdamban a belvárosi Múzeum téren gyülekezett a tömeg. Femke Halsema főpolgármester veszélyes körzetnek nyilvánította a teret, s felhatalmazta a rendőrséget, hogy fegyvereket keresve megmotozhatják a tüntetőket.

Hírdetés

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok, több mint száz rendbontót vettek őrizetbe.

A hétvégi zavargásokban összesen több mint kétszáz renitenskedőt fogott le a hatóság.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban. Összesen több mint 944 ezer esetet tartanak nyilván, valamint több mint 13600-an haltak bele a kórba. A múlt hét közepéig mindössze százezer embert oltottak be Hollandiában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »