Szeptember utolsó napja lesz a verbunk napja Komáromban is

Szeptember utolsó napja lesz a verbunk napja Komáromban is

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a verbunk napja a Kárpát-medencében, mely napon öt helyszínen: Marosvásárhelyen, Észak-Komáromban, Csornán, Nyíregyházán és Budapesten több száz táncos táncolja a különböző tájegységek verbunkos (és páros) táncait. Ezen a napon ünneplik Kárpát-medence-szerte, hogy 2019 őszén a verbunk hagyománya felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

A Hagyományok Háza szervezésében immáron harmadik alkalommal rendezik meg most szombaton a verbunk napját. Az eseménnyel a Kárpát-medencei néptánchagyomány sokszínűségére és formagazdagságára kívánják felhívni a figyelmet.

A rendezvényen Kárpát-medence-szerte több száz táncos egy időben táncolja a különböző tájegységek verbunktáncait.

A szombati Klapka téren zajló esemény kapcsán a Szlovákiai Magyar Táncosok Szakmai Egyesületének elnökét, Gálik Gábort kérdeztük. „Az öt helyszínen zajló esemény egyetlen felvidéki helyszíne Komárom. Idén körülbelül tíz együttes vesz részt, ám nem teljes létszámban” – számolt be az esemény részleteiről.

Hírdetés

A verbunk napja Komáromban délután két órakor egy nagy toborzóval kezdődik a Klapka téren, majd a táncosok körbejárják a környező sétálóutcákat, ahol bemutatják a különböző felvidéki tájegységek verbunkjait az adott tájegységre vonatkozó jegyekkel díszített hagyományos népviseletben.

Amikor véget ér a menet, a táncosok visszatérnek a Klapka térre, ahol sor kerül egy tréfás verbuválásra. „Ez egy különlegesség, ami csak nálunk, a Felvidéken, konkrétan Gömörben található” – hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke. A verbunk napja Komáromban gömöri lassúval és friss csárdással ér véget a Klapka téren, ám ezt követően este hattól táncházzal várják az érdeklődőket a Révben – tudtuk meg Gálik Gábortól.

A komáromi helyszínen fellép a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a Csalló Néptáncegyüttes, a Csallóközi Ifjúsági Táncegyüttes, a Generáció Táncegyüttes, a Hajnal Néptáncegyüttes, a Mátyus Néptáncegyüttes, a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Bellő Néptáncegyüttes és a hazai Komárom Táncegyüttes.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »