Szent Kinga-búcsút ünnepeltek Küngösön

Szent Kinga-búcsút ünnepeltek Küngösön

„Kingo Sądecka Pani…” – hangzott az ének lengyelül Árpád-házi Szent Kinga tiszteletére, égi születésére emlékezve a Veszprém megyei Küngösön, hazánk egyetlen Szent Kinga tiszteletére emelt templomában az első Szent Kinga-búcsú szentmiséjén, július 25-én, vasárnap. Előtte való szombaton kulturális programot szerveztek Szent Kinga emléknapjához kapcsolódva.

Az ünnepséget szervező Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület és Küngös Község Önkormányzatának szándéka, hogy szélesebb körben megismertesse és példaként állítsa – a hazánkban talán kevésbé ismert – Árpád-házi Szent Kinga életét, életszentségét elmélyítse.

Szent Kinga közbenjárásának köszönhető, napjainkban megélt csoda, hogy a küngösi Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület tagjainak nagy része a világjárvány ideje alatt sem szakadt el egymástól, inkább kreatívabbá, aktívabbá váltak kulturális, közösségi és hitéleti tevékenységükben. Ezt bizonyítja az egyesület szervezésében megvalósuló online „Lengyel nyelv és kultúra” című felnőttképzési tanfolyam; a Tóth István szerkesztésében megszülető online újság, a Kingus lapja; nagyböjtben a lengyel ószandeci Szent Kinga Egyesület tagjaival közösen szervezett és megélt online keresztút – és most a Szent Kinga-ünnephez kapcsolódó eseménysorozat.

Június végén, július elején Szent Kinga lelki tábort szervezett az egyesület, kivételesen nem diákoknak, hanem tanároknak, pedagógusoknak, pedagógusjelölt-hallgatóknak.

Az egyesület tagjai rendbe tették a küngösi helytörténeti gyűjteménynek otthont adó régi bakterházat, és felfrissítették a kiállításokat is, készülve arra, hogy majd a Szent Kinga-búcsúra érkező lengyel vendégeknek is bemutatják.

A Szent Kinga-ünnep kulturális napján, július 24-én, szombaton a polgármesteri hivatal mellett található Kingus parkban zajlottak a programok.

Volt kézműveskuckó (bőrművesség, origami, ikon- és címerfestés, majd a lengyel nagykövetség támogatásával rajzverseny), mesekuckó interaktív mesékkel, néptánccal, zenével és a veszprémi Petőfi Színház mesejátékával.

Hírdetés

Közben a felnőttek főzőversenyen mérték össze tudásukat. A lengyel vendégek is alakítottak egy csapatot, s hagyományos lengyel ételekkel kínálták az érdeklődőket.

A nap során nyílt meg a lengyel nagykövetség V4-ek kiállítása. Mindemellett volt kézműves vásár, látogatható volt a megújult helytörténeti gyűjtemény, és különböző kiadványokkal, újságokkal képviseltette magát a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász is. Az UNICEF két önkéntese a gyermekek jogairól és az éhező gyermekek helyzetéről, segítéséről beszélgetett az érdeklődőkkel. A nap kulturális programjait komolyzenei jótékonysági koncert zárta a polgármesteri hivatal dísztermében.

A nap vallási tartalmát az imakilenced zárása adta a Szent Kinga-templomban.

Vacsora, majd lengyel-magyar barátságest zárta a napot.

Július 25-én este ünnepi szentmisével emlékeztek meg Árpád-házi Szent Kingáról, a küngösi templom védőszentjéről. A búcsúi szentmisét Schauermann János, Medveczky Miklós plébános és Felker Zsolt káplán mutatták be.

A szentmisén és az azt követő körmeneten részt vett Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége nagykövet-helyettese; Erzsébet és Teréz nővérek, a balatonkenesei Assisi Szent Ferenc Segítő Nővérei Közösségének tagjai; az ószandeci Szent Kinga Egyesület Küngösön vendégeskedő tagjai, a küngösi Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület tagjai, a község katolikus hívői, közelebbi és távolabbi településekről érkező zarándokok.

A szentmise végén Mieczysław Witowski, az ószandeci Szent Kinga Egyesület elnöke átadta közösségük ajándékait Medveczky Miklós plébánosnak: egy szentelési kép hű másolatát és a közösség lengyel barátainak további nagylelkű adományát a küngösi Szent Kinga-templom padjainak elkészítéséhez.

Forrás és fotó: Árpád-házi Szent Kinga Egyesület

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »