Százmillió dolláros segélyt ígért az Egyesült Arab Emírségek a földrengés áldozatainak

Százmillió dolláros segélyt ígért az Egyesült Arab Emírségek a földrengés áldozatainak

Százmillió dolláros segélyt ígért az Egyesült Arab Emírségek a földrengés áldozatainak Mészáros Richárd2023. 02. 07., k – 19:41

Százmillió dolláros segélyt ígért az Egyesült Arab Emírségek a török-szíriai földrengés áldozatainak – jelentette kedden az Arab-félsziget délkeleti részén fekvő ország hírügynöksége.

 A WAM tájékoztatása szerint a gazdag öböl menti ország elnöke, Mohammed bin Zájed al-Nahján sejk elrendelte 100 millió dollár mozgósítását a földrengés által sújtott emberek megsegítésére. Az összeg felét a szíriai érintettek kapják – áll a közleményben.

Az emírségek miniszterelnöke előző nap bejelentette, hogy 13,6 millió dollár értékű humanitárius segélyt küld.

Hírdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi közlése szerint mintegy 23 millió embert érinthet a katasztrófa, és arra figyelmeztetett, hogy a legfőbb kielégítetlen szükségletek Szíriában lehetnek azonnal és középtávon.

A nemzetközi közösség hétfőn már szállított segélyt Törökországnak. Olyan országok, mint Franciaország, Németország és az Egyesült Államok is ígéretet tett a szíriai áldozatok megmentésére, anélkül, hogy azonnal segélyszállítmányokat küldtek volna, mivel a 2011 óta nemzetközi szankciók alatt álló, háború sújtotta országban logisztikai és diplomáciai fejfájást okoz.

Az emírségek védelmi minisztériuma bejelentette, hogy hét repülőgépet küldött az érintett országokba, amelyek közül három már megérkezett Törökországba, kettő pedig Szíriába.

Az első járat, amely 10 tonna élelmiszersegélyt szállított, kedden landolt a damaszkuszi repülőtéren – jelentette a SANA szíriai hírügynökség.  

Az Egyesült Arab Emírségek volt az első Öböl-menti ország, amely 2018-ban újra megnyitotta nagykövetségét Damaszkuszban, és tavaly fogadta Bassár el-Aszad szíriai elnököt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »