Szaúd-Arábia szerint ismét jó diplomáciai kapcsolatokat ápolnak Szíriával

Szaúd-Arábia szerint ismét jó diplomáciai kapcsolatokat ápolnak Szíriával

2024. 08. 21.

A Damaszkuszban működő szaúdi nagykövetség szerint Szíria és Szaúd Arábia kapcsolata kifejezetten jónak mondható. A két ország együttműködése visszatért a 2011 előtti szintre.

Erről Abdullah Saleh Al-Haris szaúdi nagykövet nyilatkozott a médiának.

A két ország diplomáciai kapcsolata 2011-ben szakadt meg miután a szíriai kormányt vádolták az ,,Al-Ghouta-ban,, elkövetett vegyi támadással, melyben több száz civil halt meg.

Ezek után a nyugati média és a nyugati kormányok, élükön az Egyesült Államokkal a világ közvéleményét Szíria ellen hangolták és számos arab ország is megszakította kapcsolatait Damaszkusszal. Szíriát még az Arab Ligából is kizárták.

Hírdetés

Azonban a szíriai fegyveres konfliktus során folyamatosan láttak napvilágot információk a valódi elkövetőkről, valamint a különböző iszlamista csoportok és a nyugati titkosszolgálatok kapcsolatáról.

Például a terrorista csoportok amerikai kiképzőiről, az izraeli fegyver szállítmányokról, a terroristák izraeli kórházakban történő ellátásáról, a francia-belga hírszerzés által Szíriába juttatott harci gázokról. Arról nem is beszélve, hogy Rakka elestekor francia, brit, belga és amerikai ún. ,,katonai tanácsadók,, bujkáltak a város csatornáiban mielőtt a szíriai hadsereg kezére kerültek.

Azonban ezek után is több év kellett ahhoz, hogy Szíria ismét az Arab Liga tagja lehessen és számos ország nagykövetsége visszatérjen Damaszkuszba.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »