A kedvezőtlen időjárás miatt másodfokú árvízkészültség lép érvénybe

A kedvezőtlen időjárás miatt másodfokú árvízkészültség lép érvénybe

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzései alapján a Morva folyó vízszintje Erdőhátnál péntekről szombatra több mint két métert is emelkedhet. Az aktuális előrejelzés szerint szombat délelőtt 10 órára a folyó vízszintje elérheti a 275 centimétert. A helyzet miatt szombaton összeülhet a központi árvízvédelmi válságstáb.

A legveszélyeztetettebbnek  a Morva folyó vízgyűjtő területei Erdőháton és néhány Duna menti terület számít. A helyzetről Tomáš Taraba (SNS-jelölt) miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter tájékoztatott a válságstáb Malackán tartott csütörtöki ülését követően. „A legkomolyabb helyzet feltehetően szombatra várható” – jelezte, hozzátéve, hogy az intenzív esőzések mellett erős szél is nehezíti majd a helyzetet.

Hírdetés

Szó esett a megelőző evakuálás lehetőségéről, főként az idős emberek esetében, valamint arról, hogy a hadseregnek készen kell állnia arra, hogy segítsen a gátak építésében. Taraba Csehország illetékeseivel is egyeztet az időjárási helyzet kapcsán.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »