Ipsos-felmérés: A Smer továbbra is az élen. Két parlamenten kívüli párt is bejutna a törvényhozásba

Ipsos-felmérés: A Smer továbbra is az élen. Két parlamenten kívüli párt is bejutna a törvényhozásba

Amennyiben 2024 szeptemberében tartanák a parlamenti választásokat, azokat ismét Robert Fico miniszterelnök Smer-SD pártja nyerné meg. A második a Progresívne Slovensko (PS), a harmadik ismét a Hlas-SD lenne. Ez következik az Ipsos ügynökség választási modelljéből, amit a Denník N számára készített.

A Smer-SD a szavazatok 25,5 százalékát szerezné meg, a PS-re a válaszadók 21,6 százaléka szavazna. A Hlas-SD a szavazatok 11,9 százalékát érné el. Az SaS hét százalékos nyereséggel is bejutna a parlamentbe. Ezúttal a választók a Republika mozgalmat is bejuttatnák a szlovák parlamentbe, mégpedig a szavazatok 6,3 százalékával.

Hat százalékkal a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is bejutna a parlamentbe. A parlament másik újonca a Demokrati lenne, akikre a lakosság 5,1 százaléka szavazna.

A parlament kapuja előtt maradna a Slovensko mozgalom, amelynek hét százalékos támogatásra lenne szüksége, ha a KÚ-val és a Za ľudíval koalícióban indulna. Az Ipsos ügynökség felmérése szerint a válaszadók 4,9 százaléka szavazna rájuk. Ez azt jelenti, hogy akkor sem tudna mandátumot szerezni, ha önállóan indulna.

Hírdetés

A Magyar Szövetség a szavazatok 4,9 százalékát szerezné meg, így éppenhogy nem jutna be a törvényhozásba. Őket követné a jelenlegi koalíciós SNS, amelyre az Ipsos szerint a választók 3,4 százaléka szavazna. Boris Kollár Sme rodinájának a felmérés kétszázalékos támogatottságot mért.

Ami a parlamenti mandátumokat illeti, a Smer-SD párt nyerné a legtöbbet (46). A PS ebből 39-et foglalna el, a Hlas-SD 21-et, az SaS 13-at, a Republika és a KDH 11-et, a Demokrati pedig kilencet.

Az Ipsos ügynökség2024. szeptember 6. és szeptember 10. között végzett felmérést a DenníkN számára egy 1025 fős mintán (a választási modellnél 650-en) online felmérésen keresztül.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »